Heb je als particulier in 2020 zonnepanelen aangeschaft en de btw nog niet teruggevraagd? Dan moet je vóór 1 juli 2021 in actie komen. Doe je dat niet, dan loop je het risico de btw niet meer terug te krijgen van de Belastingdienst.
 
Elke particulier met zonnepanelen die energie teruglevert aan het energiebedrijf is btw-ondernemer. Om die reden kan die particulier ook de btw over de zonnepanelen terugvragen. Kocht je in 2020 zonnepanelen? Meld dit dan vóór 1 juli 2021 bij de Belastingdienst.
 
Aanmelden
Aanmelden doe je via het formulier opgaaf zonnepaneelhouders. Dat moet nu nog op papier, maar onlangs is aangekondigd dat dit waarschijnlijk vanaf juni 2021 ook digitaal kan.
 
Meld je aan vóór 1 juli 2021. Doe je dit daarna, dan kun je de Belastingdienst alleen nog ambtshalve verzoeken om btw-teruggaaf. Het nadeel hiervan is dat je dan tegen de beslissing van de Belastingdienst geen bezwaar of beroep kunt indienen.

Btw-aangifte
Na indiening van het formulier zal de Belastingdienst een btw-aangifte uitreiken. De btw over de zonnepanelen kan via deze btw-aangifte worden teruggevraagd.
Een btw-teruggaaf is alleen mogelijk als de factuur én het contract met het energiebedrijf op naam staan van degene die verzoekt om de btw-teruggaaf.

Wel of geen btw-teruggaaf
Vaak wordt gedacht dat na aanschaf van zonnepanelen, de btw-teruggaaf een zekerheid is. De werkelijkheid wijst helaas anders uit. Zo kun je bijvoorbeeld voor geïntegreerde zonnepanelen minder btw terugvragen en loop je bij een hoger bedrag aan zonnepanelen het risico dat je een deel van de btw weer terug moet betalen. En kocht je eerder zonnepanelen, bijvoorbeeld op een andere woning, dan loop je het risico dat je de btw in het geheel niet kunt terugvragen als je niet vóóraf actie onderneemt. Ook de btw-teruggaaf van een ondernemer die als particulier op zijn woning zonnepanelen plaatst, is complexer dan vaak gedacht.
 
Overleg daarom vóórdat je zonnepanelen aanschaft met ons welke complicaties in jouw situatie van toepassing kunnen zijn. Daarmee voorkom je dat je voor onaangename verrassingen komt te staan.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Albert de Jager
0184 49 68 00
Mail mij
Ook overdrachtsbelasting bij verkrijging van een fictieve onroerende zaak

Niet alleen de verkrijger van een échte onroerende zaak kan overdrachtsbelasting verschuldigd zijn, maar ook de verkrijger van […]

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 1

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Minder belasting betalen bij zorg kind na echtscheiding?

Ouders die na een echtscheiding de zorg voor een of meer kinderen jonger dan 12 jaar verdelen en daarnaast werken, kunnen beiden recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

lees meer
Personeel inhuren? Voorkom inlenersaansprakelijkheid

Als je personeel inhuurt van een derde, kun je aansprakelijk gesteld worden voor de premies en belastingen die deze derde moet afdragen. Daarom is het van belang maatregelen te nemen om deze zogenaamde inlenersaansprakelijkheid te voorkomen.

lees meer
Exit ontwikkelaar is geen overgang algemeenheid van goederen

Bij de overdracht van een algemeenheid van goederen, ook wel een artikel 37d-transactie genoemd, is geen btw verschuldigd […]

lees meer
Aanvulling Baangerelateerde Investeringskorting (BIK)

Op 12 november 2020 publiceerde wij eerder al nieuws rondom de BIK (bekijk hier dit artikel). Hieronder een […]

lees meer
Baangerelateerde Investeringskorting

Tijdens Prinsjesdag 2020 heeft het kabinet een nieuwe Baangerelateerde Investeringskorting (hierna: BIK) geïntroduceerd. Met de BIK wil het […]

lees meer
Belastingplannen 2021 spannender dan verwacht

Meestal is het laatste belastingplan voor de verkiezingen niet zo spectaculair. Dit is echter niet het geval met […]

lees meer
Prinsjesdag

Zojuist heeft ons webinar Prinsjesdag live plaatsgevonden. Heeft u deze gemist of wilt u deze nogmaals bekijken? Dan […]

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!