In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

Jeroen geeft een inkijkje geeft in zijn praktijk. Waar houdt hij zich mee bezig? Wat voor vragen krijgt hij en hoe zorgt hij, samen met zijn collega’s, voor de juiste oplossing?

“Ze heeft ‘Ja’ gezegd Jeroen. Ik ga trouwen!” Het hing al wat langer in de lucht wist Jeroen, maar dat nu toch de kogel door de kerk was bij Robert en Sabine, was een heuglijk moment. “Man, wat geweldig. Van harte gefeliciteerd! Wanneer gaat het gebeuren?” Robert: “We nemen de tijd, het moet de perfecte dag gaan worden. Eerst gaan we hier eens van genieten, en dan een datum prikken.”

Jeroen: “Ik begrijp het, je hebt gelijk. Hebben we ook mooi de tijd om het binnenkort dan te hebben over je bedrijf en de gevolgen van een huwelijk.” Die zag Robert niet aankomen … “Want? Hoe bedoel je?” “Nou, ik kan me voorstellen dat je iets wilt regelen, bijvoorbeeld het opstellen van huwelijkse voorwaarden.” “Jeroen, is dit nu echt allemaal nodig?” 

“Ik snap je helemaal, maar dat heb ik vaker gehoord. Het kan geen kwaad om toch ook over een scenario na te denken dat het minder gaat. Hoe gelukkig je nu ook samen bent. Over wat voor vragen je moet nadenken? Nou, wil je dat je partner meedeelt bij een waardestijging van je onderneming of zie je, je onderneming echt als privévermogen? Wat zijn de afspraken bij echtscheiding? En is je partner ook financieel zelfstandig of zijn er keuzes gemaakt waarbij de één meer onbetaalde (huishoudelijke/verzorgende) taken verricht en de ander zorgt voor een groter deel van het gezinsinkomen? Allemaal zaken waar je het prima met onze financieel planner Tabitha over kunt hebben.”

Jeroen: “En dan zijn er natuurlijk ook nog allerlei fiscale aspecten waar je rekening mee moet houden. Ik vraag onze fiscalist Albert er even bij. Hij kan je dat haarfijn uitleggen.”

“Dat is goed Jeroen. Maar al die afspraken… hoe komt dat over? Alsof ik haar nu al niet vertrouw.” Jeroen: “Dat voelt misschien zo, maar geloof me; zo’n gesprek is eenvoudiger vooraf dan tijdens het huwelijk. Er is echt niets vreemd aan om de zaken rondom je onderneming goed te regelen voor jezelf.”

Albert, die net binnenloopt, kan dat beamen. “Waar je rekening mee moet houden op belastingtechnisch gebied, is heel erg afhankelijk van jouw situatie als ondernemer. Je bent al langer aan het denken om je vof om te zetten naar een bv. Misschien is dat nu een goed moment, in verband met je huwelijk en de fiscale aspecten. Ook van belang is bijvoorbeeld of jij en of Sabine, als fiscale partners to be, een lening hebben bij de zaak. In dat kader wordt het wetsvoorstel ‘Wet excessief lenen bij eigen vennootschap’ relevant. De beoogde ingangsdatum is 1 januari 2023, waarna het meerdere aan schulden boven de 500.000 euro bij je eigen bv, als fictief aanmerkelijk belang wordt aangemerkt, met een belastingtarief van 26,9 procent.”

Robert: “Ah, tsja… zo heb ik er eigenlijk nooit naar gekeken. Ik had wel bedacht dat we iets met een testament zouden moeten.” “Klopt”, zegt Jeroen. “Dat kun je tegelijk met je huwelijkse voorwaarden bespreken met Tabitha. Vind je het goed als ik dan een Teams-meeting plan met Tabitha? En dan vraag ik gelijk even of onze jurist Maarten aanschuift voor de juridische aandachtspunten.”

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Jeroen Groot
Mail mij
Arno Biemans
Mail mij
Albert de Jager
Mail mij
Doorlopende machtiging aanslagen en vooraf ingevulde aangifte

De registratie van de doorlopende machtiging hebben we voor al onze klanten al bij de belastingdienst aangevraagd. Binnenkort ontvang je hierover van de belastingdienst een registratiebrief.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Steunpakket 2.0

Een nieuw steunpakket levert altijd vragen op en dat beseffen wij als geen ander. Om deze reden hadden wij op donderdag 4 juni van 11.30 tot 12.30 uur een webinar georganiseerd. Onze specialisten hebben tijdens dit webinar gesproken over de nieuwe ontwikkelingen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!