De registratie van de doorlopende machtiging hebben we voor al onze klanten al bij de belastingdienst aangevraagd. Binnenkort ontvang je hierover van de belastingdienst een registratiebrief.
In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.
Jeroen geeft een inkijkje in zijn praktijk. Waar houdt hij zich mee bezig? Wat voor vragen krijgt hij en hoe zorgt hij, samen met zijn collega’s, voor de juiste oplossing?
Nadat Robert dolgelukkig vertelde dat hij met Sabine in het huwelijksbootje ging stappen, wees Jeroen hem erop dat daardoor allerlei zaken gaan veranderen voor hem als ondernemer. Collega Albert schoof al even aan om wat fiscale zaken toe te lichten (zie deel 1 van deze blog). Vandaag staat er een Teams-meeting gepland met Tabitha en Maarten van Hoek en Blok.
Jeroen: “Nogmaals gefeliciteerd Robert! Al een beetje kunnen wennen aan het idee dat je meer zaken van tevoren moet doorspreken dan wie je uitnodigt en waar het feest is?” “Ja, inmiddels wel. Het is ook gewoon goed om dat soort dingen te bespreken en vast te leggen. Ik hoop alleen wel dat het sneller gaat dan met die gastenlijst, haha.”
Maarten: “Hahaha, dat moet te doen zijn… Kijk, voor mij als jurist is bijvoorbeeld belangrijk dat je bedrijf nu een vof is. Net als bij een eenmanszaak ben je dan hoofdelijk aansprakelijk voor alle schulden van je bedrijf. Als jullie trouwen, krijgt Sabine niet alleen te maken met je bezittingen, maar dus ook met eventuele bedrijfsschulden. Dat laatste kan verregaande gevolgen hebben. Bij een gemeenschappelijk huis met overwaarde, kunnen schuldeisers afdwingen dat jullie huis verkocht wordt. Dit kun je voorkomen door zaken goed in de huwelijkse voorwaarden vast te leggen.”
“Er zijn ook bepaalde rechtshandelingen of besluiten waar je straks de toestemming van je echtgenote voor nodig hebt. Ja, vast ook of je een avondje met je vrienden op stap mag, maar die bedoel ik niet. Ik heb het over artikel 1:88 BW waarin staat dat toestemming van Sabine nodig is voor bijvoorbeeld het bezwaren van de woning, het verstrekken van een borgtocht of een koop op afbetaling.” Jeroen: “Het blijft dus een kwestie van scherp blijven.”
Robert moet er zichtbaar nog even over nadenken, wat Tabitha de gelegenheid geeft om haar kant van het verhaal te doen. “Rondom het huwelijk komt er dus ook zakelijk gezien meer bij kijken dan je denkt”, vult Tabitha, die financieel planner bij Hoek en Blok is, aan. “Binnen onze afdeling Privé-in-Zicht zijn we gespecialiseerd in het begeleiden van ondernemers zoals jij én hun partners en familie bij het goed doorspreken van dit soort life-changing events. Realiseer je dat de juiste huwelijkse voorwaarden van belang kunnen zijn voor de continuïteit van je onderneming. Door daarnaast een ondernemerstestament op te stellen, kunnen de belangen van zowel de onderneming als de nabestaanden worden geborgd. Vertel jij mij wat je wensen zijn en ik zorg voor de juiste vastlegging met oog voor fiscale optimalisatie. Dat geeft jou rust en ruimte om te ondernemen … en te leven!”
In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.
Een nieuw steunpakket levert altijd vragen op en dat beseffen wij als geen ander. Om deze reden hadden wij op donderdag 4 juni van 11.30 tot 12.30 uur een webinar georganiseerd. Onze specialisten hebben tijdens dit webinar gesproken over de nieuwe ontwikkelingen.