Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD)

 

Vanaf boekjaar 2025 moeten grote ondernemingen over duurzaamheid gaan rapporteren. Dit thema krijgt zo een vaste plek binnen het bestuursverslag. Deze door de EU opgestelde richtlijn kijkt naar duurzaamheid in de breedste zin van het woord, zo gaat het bijvoorbeeld over onderwerpen als milieu-impact, sociale betrokkenheid, ethisch gedrag en meer. CSRD wordt steeds belangrijker in de zakelijke wereld, aangezien consumenten en investeerders steeds meer belang hechten aan duurzaamheid en verantwoord ondernemen. Lees meer over wat wij voor jou kunnen betekenen in het verkennen van dit nieuwe terrein.

CSRD advies

De CSRD-richtlijn verplicht bepaalde bedrijven in Nederland om vanaf verschillende boekjaren over hun duurzaamheidsprestaties te rapporteren. Ook kleinere bedrijven die niet zelf hoeven te rapporteren over duurzaamheid zullen hier mee te krijgen, bijvoorbeeld door uitvragen van grote bedrijven. De vraag rijst echter: hoeveel informatie mag er worden opgevraagd? Wij bieden ondersteuning op dit gebied. Aangezien de richtlijn nieuw is voor iedereen, zetten onze professionals zich actief in om op de hoogte te blijven van de inhoud en ontwikkelingen ervan. Wij bieden diverse vormen van ondersteuning, waaronder het faciliteren van het opstellen van de CSRD-rapportage en fungeren als een betrouwbare sparringpartner in dit proces.

CSRD assurance

De duurzaamheidsinformatie waarover bedrijven gaan rapporteren binnen de CSRD-richtlijn zullen ook gecontroleerd moeten worden. Om de betrouwbaarheid van duurzaamheidsverslaggeving te garanderen, is aanvankelijk een beperkte mate van zekerheid (‘limited assurance‘) vereist in het jaarverslag. Deze vereiste kan in de toekomst uitgroeien tot een verplichting om een redelijke mate van zekerheid (‘reasonable assurance‘) te verkrijgen bij duurzaamheidsverslaggeving. 

Duurzaamheid in M & A

In zowel bedrijfsaankoop als -verkoop is het steeds belangrijker dat bedrijven duurzaamheidsbestendig worden. Steeds vaker zien we bij bedrijfsaankoop dat er kritisch gekeken wordt naar de maatregelen die al genomen zijn hierop. Daarnaast verhoogt het ook de waarde van je bedrijf bij de verkoop. Samen kijken we kritisch naar de zaken die jij als bedrijf kunt implementeren om je bedrijf zo aantrekkelijk mogelijk te maken. 

Transformatie van bedrijven

Een succesvolle overgang naar duurzaamheid vereist meer dan alleen het implementeren van beleid en procedures. Het vergt een verandering in denkwijze en bedrijfscultuur. Onze consultants bieden begeleiding en advies om jouw organisatie te helpen bij deze transformatie. We ondersteunen jou bij het identificeren van duurzaamheidskansen, het betrekken van belanghebbenden en het implementeren van duurzaamheidsinitiatieven op alle niveaus van jouw bedrijf. Samen zorgen we ervoor dat duurzaamheid een integraal onderdeel wordt van jouw bedrijfsstrategie. 

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Lenny van Oeveren
Mail mij
Rachelle Weeda
Mail mij
Rens Gamers
Mail mij
Malou Bouman
Mail mij
Michael Windmeijer
Mail mij
Duurzaamheid? Hoezo?

De laatste weken in het nieuws: ‘Nederlandse economie blijft achter op gebied van duurzaamheid’ en ‘Duurzaamheidsrapportage niet op het netvlies bij mkb’. Vraag jij je bij het lezen van dit soort koppen wel eens af of je misschien iets over het hoofd ziet?

lees meer
Duurzaamheid; je accountant als sparringpartner

Toekomstbestendig ondernemen en daarover rapporteren: urgent én belangrijk. Maar voor veel bedrijven ook: onbekend terrein, complex en tijdrovend. Hoe pak je dat aan? Spar er eens over met jouw accountant of adviseur van Hoek en Blok!

lees meer
Ondernemerscollege Transformeer jouw bedrijf naar duurzaamheid – 11 april 2024

Je wordt bijgepraat over de wijzigingen in de wet- en regelgeving. Je krijgt concrete tips en handvaten om de duurzame transformatie te starten van jouw bedrijf.

lees meer
Contact
Meer informatie?

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.