Ondernemer X is in zijn nopjes; hij heeft een mooie overnamekandidaat gevonden. Deze partij heeft na ondertekening van een non-disclosure agreement (NDA) het informatiememorandum ontvangen en daarop positief gereageerd. De onderhandelingen lopen voorspoedig; niets lijkt een mooie deal in de weg te staan.

Het enige dat Ondernemer X nog te doen staat, is het overtuigen van zijn twee compagnons. Laatstgenoemden houden beiden 7,5% van de aandelen in het geplaatst kapitaal van de target-vennootschap. Zij hebben de aandelen ooit verkregen met de bedoeling om hen te binden aan de vennootschap; X ziet in hen echter niet zijn opvolgers. X houdt de resterende 85% van de aandelen. Dat geeft hem een doorslaggevende stem toch? Zijn compagnons hebben slechts een klein aandeel; die kunnen vast niet dwars gaan liggen.

De zakelijke partners van Ondernemer X zijn echter niet zo happig op deze deal. Ze zijn een aantal jaren jonger dan X en zien voldoende groeimogelijkheden voor de onderneming. Waarom zouden ze nu hun aandelen verkopen aan een derde, bij wie ze nog geen enkel gevoel hebben en waarvan het nog maar de vraag is of het klikt. Ze weigeren dan ook hun medewerking aan deze transactie en willen hun aandelen behouden.

De overnamekandidaat is echter helder; het is alles of niets. Hij voelt er niets voor om een deel van de aandelen bij de compagnons te laten zitten. Kan Ondernemer X hun medewerking afdwingen?

Of er een aandeelhoudersovereenkomst is, vraagt de adviseur van X. En zo ja; of die overeenkomst een drag along-regeling bevat. “Nee,” zo luidt het antwoord van Ondernemer X; “een aandeelhoudersovereenkomst is er niet”. Hij werkt op basis van goed vertrouwen samen met zijn compagnons. Hij vraagt door naar wat zo’n drag along-regeling dan is.

Mee-verkoopplicht

Wanneer je een aandeelhoudersovereenkomst opstelt, vraag je jezelf doorgaans af of daar een drag along-regeling, vrij vertaald: mee-verkoopplicht, in moet. In een drag along-regeling bepaal je dat wanneer er een aanbod komt van een derde partij op alle aandelen in het geplaatst kapitaal van de vennootschap én een vooraf vastgesteld deel/percentage van de aandeelhouders wil verkopen, de overige aandeelhouders verplicht zijn hun aandelen mee te verkopen.

Of een drag along-regeling redelijk en/of relevant is hangt met name af van de aandelenverhouding binnen de vennootschap. In de situatie waarin twee aandeelhouders allebei 50% van de aandelen houden, kun je je afvragen of een drag along-bepaling redelijk is. Dat een 50%-aandeelhouder kan afdwingen dat de andere 50%-aandeelhouder zijn aandelen mee verkoopt, is vergaand. Daarvoor is het aandeel van de andere aandeelhouder (50%) simpelweg te groot.

In het geschetste voorbeeld van Ondernemer X was een drag along-regeling echter zeer passend en bruikbaar geweest.  Het klinkt immers onredelijk dat twee kleine aandeelhouders een deal kunnen dwarsbomen die de grootaandeelhouder dolgraag zou willen sluiten. Maar zonder drag along-bepaling is dat wel realiteit.

Daarom raden we in situaties waarbij er meerdere aandeelhouders zijn, altijd dringend aan om een aandeelhoudersovereenkomst te sluiten. Niet alleen de drag along-regeling kan daarin nuttig zijn, maar ook zaken als de verplichte aanbieding van aandelen, de wijze van het vaststellen van de koopprijs van de aandelen en een zogenoemde ‘Bad Leaver’-bepaling kunnen daarin worden vastgelegd.

Vragen over een aandeelhoudersovereenkomst en hoe daaraan invulling te geven? De adviseurs van Hoek en Blok gaan graag met je in gesprek.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Maarten Tissink
Mail mij
Jens de Schrijver
Mail mij
Jeffry Goedbloed
Mail mij
Voorkom schijnzelfstandigheid bij samenwerking met zzp’ers

Vanaf 1 januari 2025 start de Belastingdienst weer met actieve controles en, waar nodig, handhaving op schijnzelfstandigheid. In […]

lees meer
“Jij bepaalt de prijs, ik stel de voorwaarden”

Bij de verkoop van een bedrijf speelt de prijs vaak een centrale rol in de onderhandelingen. Hoe maak je een weloverwogen keuze? In dit artikel zullen we vier belangrijke aspecten van de verkoopvoorwaarden belichten die van invloed kunnen zijn op je beslissing.

lees meer
Streep door kortlopende verhuur woonruimten

Met het aannemen van het wetsvoorstel Vaste huurcontracten gaat, op een aantal uitzonderingen na, een streep door de mogelijkheid tot kortlopende verhuur van woonruimten. Contracten voor onbepaalde tijd worden weer de norm en bescherming van de huurder het uitgangspunt.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Nieuwe ROZ-huurovereenkomst voor horeca- en winkelruimten

Ruim 10 jaar na de inwerkingtreding van de vorige versie, heeft het ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) een nieuw model voor de huurovereenkomst voor bedrijfsruimten in de zin van artikel 7:290 BW en verder gepubliceerd.

lees meer
UBO-register: opvragen UBO-gegevens niet meer mogelijk

Het kabinet ziet vanuit het oogpunt van het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering onvoldoende aanknopingspunten om de openbaarheid voor iedereen te handhaven.

lees meer
Verhuur van woonruimte voor korte duur

Je wilt je woning tijdelijk verhuren, maar “vrees” je de huurdersbescherming waarop je huurder vervolgens recht heeft? Maak dan gebruik van de optie tot korte verhuur die artikel 7:271 BW biedt.

lees meer
De hardship-clausule in commerciële contracten

De oorlog in Oekraïne, de als gevolg daarvan geldende handelsrestricties tegen Rusland, de sterk stijgende gasprijzen: we leven in bijzondere tijden. Consumenten maken thuis de balans op: voor sommigen wordt het steeds moeilijker om rond te komen.

lees meer
Handhaving UBO-register

Heb je nog geen opgave gedaan voor het UBO-register? Doe dit dan op korte termijn alsnog om eventuele sancties te voorkomen.

lees meer
Podcast Aandeelhoudersovereenkomsten

Het belang van een goede aandeelhoudersovereenkomst wordt nog wel eens onderschat. In deze podcast gaan Maarten Tissink, Jeffry Goedbloed en Julian Pieper in op het nut en de noodzaak van de aandeelhoudersovereenkomst.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 1

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Betaling transitievergoeding in termijnen. Mag dat?

Over de hoogte van de te betalen transitievergoeding kan discussie ontstaan. Zeker als een bedrijf op een later moment is overgenomen. Wat zegt de kantonrechter in Amsterdam hierover?

lees meer
Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden

Weet je (nog) wat er in jouw algemene voorwaarden staat? En wanneer heb je voor het laatst gecontroleerd of er binnen je onderneming op de juiste wijze mee wordt omgegaan? Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden.

lees meer
Betere balans in de franchisewereld

Hij heeft even op zich laten wachten, maar het is zover. We hebben een nieuwe Franchisewet. Nadat eerder de Tweede Kamer al akkoord had gegeven, stemde ook de Eerste Kamer unaniem in met de Wet Franchise.

lees meer
Algemene voorwaarden en COVID-19

Twijfel je aan de volledigheid of juistheid van jouw algemene voorwaarden? Bespreek eens wat belangrijk is voor jouw bedrijfsvoering met een van de juristen van Hoek en Blok en laat de algemene voorwaarden vervolgens beoordelen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!