Bij de verkoop van een bedrijf speelt de prijs vaak een centrale rol in de onderhandelingen. Stel, je bent eigenaar van een succesvol bedrijf en ontvangt twee biedingen: één van 20 miljoen euro en één van 16 miljoen euro. Hoewel het hogere bod aantrekkelijker lijkt vanwege de hogere prijs, biedt de lagere bieding betere voorwaarden. Hoe maak je een weloverwogen keuze? In dit artikel zullen we vier belangrijke aspecten van de verkoopvoorwaarden belichten die van invloed kunnen zijn op je beslissing.

1. Direct geld ontvangen versus vendor loan

Bij het lagere bod van 16 miljoen euro ontvang je direct het volledige bedrag. Dit betekent dat je onmiddellijk over de volledige verkoopopbrengst beschikt, wat liquiditeit biedt en de mogelijkheid om direct te herinvesteren of andere financiële doelen na te streven.

Daarentegen biedt het hogere bod van 20 miljoen euro een vendor loan aan. Maar wat is een vendor loan precies? Een vendor loan, ook wel een verkoperslening genoemd, houdt in dat een deel van de koopprijs in de vorm van een lening door de verkoper aan de koper wordt verstrekt. In dit geval wordt 40% van de koopprijs, of 8 miljoen euro, als lening vastgelegd. Dit betekent dat je in eerste instantie slechts 12 miljoen euro ontvangt en de rest over een afgesproken periode in termijnen wordt terugbetaald, inclusief rente. Deze constructie kan voordelen bieden, zoals rente-inkomsten en een geleidelijke uitstroom van fondsen, maar brengt ook risico’s met zich mee, zoals de afhankelijkheid van de toekomstige financiële stabiliteit van de koper.

2. Overdrachtsperiode: vrijheid versus verplichting

De tijd die je na de verkoop betrokken moet blijven bij het bedrijf verschilt aanzienlijk tussen de twee biedingen. Het lagere bod van 16 miljoen euro voorziet in een overdrachtsperiode van 6 maanden door een nieuw management wat de leiding gaat nemen. Na de 6 maanden ben je volledig vrij  om je eigen weg te gaan. Dit bied je snel de vrijheid en de mogelijkheid om nieuwe projecten te starten of van je pensioen te genieten zonder verdere betrokkenheid.

In tegenstelling tot dit bod vereist het hogere bod van 20 miljoen euro dat je gedurende twee jaar actief betrokken blijft bij het bedrijf. Deze verlengde overdrachtsperiode kan als belastend worden ervaren, aangezien je niet volledig kunt loskomen van je voormalige onderneming. Echter, deze periode kan je ook de kans bieden om te zorgen voor een goede overgang en de continuïteit van het bedrijf waarborgen, hetgeen uiteindelijk kan resulteren in een gunstig resultaat voor de uiteindelijke waarde van de onderneming en je relatie met de koper.

3. Earn-out: variabel versus vast inkomen

Bij de lagere bieding van 16 miljoen euro is er een earn-out van 2 miljoen euro opgenomen. Een earn-out is een regeling waarbij de verkoper een deel van de verkoopprijs ontvangt op basis van het behalen van bepaalde toekomstige financiële doelstellingen van het bedrijf. Dit biedt een mogelijkheid om extra inkomsten te genereren als het bedrijf na de verkoop goed presteert, maar introduceert ook onzekerheid, omdat deze betaling afhankelijk is van de toekomstige resultaten.

Het hogere bod van 20 miljoen euro biedt een earn-out van 4 miljoen euro. Hoewel dit bedrag aantrekkelijker lijkt, betekent het ook dat een aanzienlijk deel van de verkoopprijs pas wordt betaald als bepaalde doelstellingen worden bereikt. Dit kan variëren van winstdoelen tot groei in marktaandeel, en kan zowel een motivatie als een risico vormen. Een hogere earn-out kan een stimulans zijn voor de verkoper om te blijven bijdragen aan het succes van het bedrijf na de verkoop, maar het brengt ook onzekerheden met zich mee over de daadwerkelijke uiteindelijke opbrengst.

4. Overige voorwaarden en overwegingen

Naast deze specifieke voorwaarden zijn er vaak nog andere clausules en afspraken die deel uitmaken van een verkoopovereenkomst. Denk aan concurrentiebedingen, garanties en vrijwaringen. Een lagere prijs met gunstige voorwaarden kan soms uiteindelijk financieel aantrekkelijker zijn dan een hoger bod met strikte eisen. Het is daarom van essentieel belang om niet alleen naar de cijfers te kijken, maar ook naar de volledige impact van de verkoopvoorwaarden op je persoonlijke en financiële toekomst.

Conclusie

De keuze tussen een hoger bod met minder gunstige voorwaarden en een lager bod met betere voorwaarden is complex en vraagt om zorgvuldige afweging. Er is geen eenduidig goed of fout antwoord; de juiste keuze hangt af van je persoonlijke situatie, financiële doelen en toekomstplannen. Eén van onze ervaren adviseurs kan je helpen met het maken van de – voor jou – juiste keuze door jouw voorkeuren in het oogschouw te nemen, de nuances van elke bieding te analyseren en jouw belangen te behartigen. Door het in kaart laten brengen van alle ins en outs van de biedingen door een adviseur van Hoek en Blok krijg je een duidelijk overzicht waardoor je een weloverwogen beslissing kan nemen, welke niet alleen gebaseerd is op de prijs, maar ook op de voorwaarden die voor jou het beste zijn.

Juiste prijs voor een deal sluiten
Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Jurre van Dijk
Mail mij
Midge van Dijk
Mail mij
Maarten Tissink
Mail mij
Ricardo de Lange
Mail mij
Hoek en Blok neemt initiatief na onrust in overnamemarkt

Om ervoor te zorgen dat Hoek en Blok één van de vooruitstrevende advieskantoren blijft nemen wij het heft in eigen hand. We starten met een nieuw acquisitieproces.

lees meer
Ontwikkelingen overnamemarkt

Het aantal transacties op de overnamemarkt zien we stevig groeien. Dit wordt bevestigd door de overnamebarometer die recent is gepubliceerd door Dealsuite, een platform voor overnameprofessionals waar we als Hoek en Blok bij zijn aangesloten.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Hoe om te gaan met onroerend goed bij een bedrijfsovername/-waardering

Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).

lees meer
Visie op de overnamemarkt 2023

Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
Een due diligence onderzoek, wat is dat nu precies?

Een due diligence onderzoek wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Dit doet vermoeden dat er alleen naar de financiële gegevens van de onderneming wordt gekeken. Hoewel dit een belangrijk onderdeel is, wordt er in een due diligence onderzoek naar veel meer aspecten gekeken.

lees meer
Is de huidige rentestijging duurzaam of niet?

Aan de rente op de spaarrekeningen is het (nog) niet af te lezen, maar door de vrees voor inflatie is de renteontwikkeling omgeslagen.

lees meer
Financiering en de alternatieve mogelijkheden

Benieuwd wat voor jou de beste financieringsmogelijkheid is? De erkend financieringsregisseur© van Hoek en Blok helpt je bij het verkrijgen van een passende financiering.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!