Wat zijn de recente ontwikkelingen, de eventuele risico’s en de gevolgen bij de inhuur van ZZP’ers?
Lange tijd leek het nog ver weg, maar op 27 maart van dit jaar verliep de termijn waarbinnen vennootschappen zich moesten inschrijven in het UBO-register. Op die datum had 37,7% zich ingeschreven in het UBO-register. Daarbij dient wel bedacht te worden dat er ruim 300.000 opgaven nog niet zijn verwerkt door de Kamer van Koophandel.
Er werd gehoopt dat er nog een verlenging van de termijn zou komen, maar daar wil men niet aan. Op 14 april heeft Minister van Financiën Sigrid Kraag een schriftelijke toelichting gegeven. Zij stelt onder meer dat er geen reden is tot uitstel aangezien er een ruime overgangsperiode is gegeven en er tweemaal herinneringsbrieven zijn verstuurd. Daarnaast is het UBO-register alleen een effectief middel tegen witwassen als alle inschrijfplichtige entiteiten zich ook daadwerkelijk inschrijven, zo schrijft de Minister. Het is dus zaak dat het aantal inschrijvingen sterk toeneemt.
Er wordt in de brief van 14 april aangekondigd dat er ook wordt gestart met handhaving. Het niet voldoen aan de registratieplicht voor het UBO-register is een overtreding van de Handelsregisterwet en vormt een delict in de zin van de Wet op de economische delicten. Bij overtreding kan er een bestuurlijke boete, een last onder dwangsom en in uitzonderlijke gevallen gevangenisstraf worden opgelegd. Voordat een sanctie wordt opgelegd, volgt eerst een schriftelijke laatste waarschuwing met een termijn om alsnog aan de registratieplicht te voldoen.
Heb je nog geen opgave gedaan voor het UBO-register? Doe dit dan op korte termijn alsnog om eventuele sancties te voorkomen. Los van de hiervoor genoemde sancties geldt ook dat meldingsplichtige instellingen (waaronder ook accountantskantoren) een terugmeldplicht hebben en geen nieuwe zakelijke relatie aan kunnen gaan met entiteiten die niet voldoen aan de registratieplicht.
Ruim 10 jaar na de inwerkingtreding van de vorige versie, heeft het ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) een […]
Vrijdag 20 januari heeft minister Kaag van Financiën in een Kamerbrief laten weten hoe het kabinet van plan […]
Je wilt je woning tijdelijk verhuren, maar “vrees” je de huurdersbescherming waarop je huurder vervolgens recht heeft? Maak […]
De oorlog in Oekraïne, de als gevolg daarvan geldende handelsrestricties tegen Rusland, de sterk stijgende gasprijzen: we leven […]
Het belang van een goede aandeelhoudersovereenkomst wordt nog wel eens onderschat. In deze podcast gaan Maarten Tissink, Jeffry Goedbloed en Julian Pieper in op het nut en de noodzaak van de aandeelhoudersovereenkomst.
In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.
In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.
Over de hoogte van de te betalen transitievergoeding kan discussie ontstaan. Zeker als een bedrijf op een later moment is overgenomen. Wat zegt de kantonrechter in Amsterdam hierover?
Weet je (nog) wat er in jouw algemene voorwaarden staat? En wanneer heb je voor het laatst gecontroleerd of er binnen je onderneming op de juiste wijze mee wordt omgegaan? Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden.
Hij heeft even op zich laten wachten, maar het is zover. We hebben een nieuwe Franchisewet. Nadat eerder de Tweede Kamer al akkoord had gegeven, stemde ook de Eerste Kamer unaniem in met de Wet Franchise.
Twijfel je aan de volledigheid of juistheid van jouw algemene voorwaarden? Bespreek eens wat belangrijk is voor jouw bedrijfsvoering met een van de juristen van Hoek en Blok en laat de algemene voorwaarden vervolgens beoordelen.
