Lange tijd leek het nog ver weg, maar op 27 maart van dit jaar verliep de termijn waarbinnen vennootschappen zich moesten inschrijven in het UBO-register. Op die datum had 37,7% zich ingeschreven in het UBO-register. Daarbij dient wel bedacht te worden dat er ruim 300.000 opgaven nog niet zijn verwerkt door de Kamer van Koophandel.

Er werd gehoopt dat er nog een verlenging van de termijn zou komen, maar daar wil men niet aan. Op 14 april heeft Minister van Financiën Sigrid Kraag een schriftelijke toelichting gegeven. Zij stelt onder meer dat er geen reden is tot uitstel aangezien er een ruime overgangsperiode is gegeven en er tweemaal herinneringsbrieven zijn verstuurd. Daarnaast is het UBO-register alleen een effectief middel tegen witwassen als alle inschrijfplichtige entiteiten zich ook daadwerkelijk inschrijven, zo schrijft de Minister. Het is dus zaak dat het aantal inschrijvingen sterk toeneemt.

Er wordt in de brief van 14 april aangekondigd dat er ook wordt gestart met handhaving. Het niet voldoen aan de registratieplicht voor het UBO-register is een overtreding van de Handelsregisterwet en vormt een delict in de zin van de Wet op de economische delicten. Bij overtreding kan er een bestuurlijke boete, een last onder dwangsom en in uitzonderlijke gevallen gevangenisstraf worden opgelegd. Voordat een sanctie wordt opgelegd, volgt eerst een schriftelijke laatste waarschuwing met een termijn om alsnog aan de registratieplicht te voldoen.

Heb je nog geen opgave gedaan voor het UBO-register? Doe dit dan op korte termijn alsnog om eventuele sancties te voorkomen. Los van de hiervoor genoemde sancties geldt ook dat meldingsplichtige instellingen (waaronder ook accountantskantoren) een terugmeldplicht hebben en geen nieuwe zakelijke relatie aan kunnen gaan met entiteiten die niet voldoen aan de registratieplicht.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Jeffry Goedbloed
Mail mij
Jens de Schrijver
Mail mij
Podcast Aandeelhoudersovereenkomsten

Het belang van een goede aandeelhoudersovereenkomst wordt nog wel eens onderschat. In deze podcast gaan Maarten Tissink, Jeffry […]

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 1

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Betaling transitievergoeding in termijnen. Mag dat?

Over de hoogte van de te betalen transitievergoeding kan discussie ontstaan. Zeker als een bedrijf op een later […]

lees meer
Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden

Vrijwel ieder bedrijf maakt er gebruik van, de gevolgen van het wel of niet van toepassing zijn kunnen […]

lees meer
Betere balans in de franchisewereld

Hij heeft even op zich laten wachten, maar het is zover. We hebben een nieuwe Franchisewet. Nadat eerder […]

lees meer
Algemene voorwaarden en COVID-19

Kleine lettertjes met grote gevolgen Een veel gehoorde vraag aan het begin van de Corona-crisis: Kunnen mijn algemene […]

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!