Lange tijd leek het nog ver weg, maar op 27 maart van dit jaar verliep de termijn waarbinnen vennootschappen zich moesten inschrijven in het UBO-register. Op die datum had 37,7% zich ingeschreven in het UBO-register. Daarbij dient wel bedacht te worden dat er ruim 300.000 opgaven nog niet zijn verwerkt door de Kamer van Koophandel.

Er werd gehoopt dat er nog een verlenging van de termijn zou komen, maar daar wil men niet aan. Op 14 april heeft Minister van Financiën Sigrid Kraag een schriftelijke toelichting gegeven. Zij stelt onder meer dat er geen reden is tot uitstel aangezien er een ruime overgangsperiode is gegeven en er tweemaal herinneringsbrieven zijn verstuurd. Daarnaast is het UBO-register alleen een effectief middel tegen witwassen als alle inschrijfplichtige entiteiten zich ook daadwerkelijk inschrijven, zo schrijft de Minister. Het is dus zaak dat het aantal inschrijvingen sterk toeneemt.

Er wordt in de brief van 14 april aangekondigd dat er ook wordt gestart met handhaving. Het niet voldoen aan de registratieplicht voor het UBO-register is een overtreding van de Handelsregisterwet en vormt een delict in de zin van de Wet op de economische delicten. Bij overtreding kan er een bestuurlijke boete, een last onder dwangsom en in uitzonderlijke gevallen gevangenisstraf worden opgelegd. Voordat een sanctie wordt opgelegd, volgt eerst een schriftelijke laatste waarschuwing met een termijn om alsnog aan de registratieplicht te voldoen.

Heb je nog geen opgave gedaan voor het UBO-register? Doe dit dan op korte termijn alsnog om eventuele sancties te voorkomen. Los van de hiervoor genoemde sancties geldt ook dat meldingsplichtige instellingen (waaronder ook accountantskantoren) een terugmeldplicht hebben en geen nieuwe zakelijke relatie aan kunnen gaan met entiteiten die niet voldoen aan de registratieplicht.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Jeffry Goedbloed
Mail mij
Jens de Schrijver
Mail mij
Ondernemerscollege Arbeidsrechtelijke gevolgen inhuur ZZP’ers – 26 oktober 2023

Wat zijn de recente ontwikkelingen, de eventuele risico’s en de gevolgen bij de inhuur van ZZP’ers?

lees meer
Nieuwe ROZ-huurovereenkomst voor horeca- en winkelruimten

Ruim 10 jaar na de inwerkingtreding van de vorige versie, heeft het ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) een […]

lees meer
UBO-register: opvragen UBO-gegevens niet meer mogelijk

Vrijdag 20 januari heeft minister Kaag van Financiën in een Kamerbrief laten weten hoe het kabinet van plan […]

lees meer
Verhuur van woonruimte voor korte duur

Je wilt je woning tijdelijk verhuren, maar “vrees” je de huurdersbescherming waarop je huurder vervolgens recht heeft? Maak […]

lees meer
De hardship-clausule in commerciële contracten

De oorlog in Oekraïne, de als gevolg daarvan geldende handelsrestricties tegen Rusland, de sterk stijgende gasprijzen: we leven […]

lees meer
Podcast Aandeelhoudersovereenkomsten

Het belang van een goede aandeelhoudersovereenkomst wordt nog wel eens onderschat. In deze podcast gaan Maarten Tissink, Jeffry Goedbloed en Julian Pieper in op het nut en de noodzaak van de aandeelhoudersovereenkomst.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 1

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Betaling transitievergoeding in termijnen. Mag dat?

Over de hoogte van de te betalen transitievergoeding kan discussie ontstaan. Zeker als een bedrijf op een later moment is overgenomen. Wat zegt de kantonrechter in Amsterdam hierover?

lees meer
Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden

Weet je (nog) wat er in jouw algemene voorwaarden staat? En wanneer heb je voor het laatst gecontroleerd of er binnen je onderneming op de juiste wijze mee wordt omgegaan? Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden.

lees meer
Betere balans in de franchisewereld

Hij heeft even op zich laten wachten, maar het is zover. We hebben een nieuwe Franchisewet. Nadat eerder de Tweede Kamer al akkoord had gegeven, stemde ook de Eerste Kamer unaniem in met de Wet Franchise.

lees meer
Algemene voorwaarden en COVID-19

Twijfel je aan de volledigheid of juistheid van jouw algemene voorwaarden? Bespreek eens wat belangrijk is voor jouw bedrijfsvoering met een van de juristen van Hoek en Blok en laat de algemene voorwaarden vervolgens beoordelen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!