Vrijwel ieder bedrijf maakt er gebruik van, de gevolgen van het wel of niet van toepassing zijn kunnen groot zijn, maar toch wordt er vaak maar laks mee omgegaan: algemene voorwaarden. Weet je (nog) wat er in jouw algemene voorwaarden staat? En wanneer heb je voor het laatst gecontroleerd of er binnen je onderneming op de juiste wijze mee wordt omgegaan? Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden.

 1. Maak ze tijdig onderdeel van de overeenkomst
  Als je wilt dat je algemene voorwaarden onderdeel uitmaken van de overeenkomst met uw afnemer, stuur ze dan mee met de offerte. Overhandig je de offerte in persoon aan je afnemer, stel de algemene voorwaarden op dat moment dan tevens ter hand. Verstuur je de offerte op elektronische wijze? Stuur je  algemene voorwaarden dan gelijktijdig mee. En wel zo dat ze door de ontvanger kunnen worden ingezien én opgeslagen. Het enkel verwijzen naar algemene voorwaarden op de facturen of het delen van een link waar ze vindbaar zijn, is niet (altijd) voldoende. 
 2. Extra aandacht voor consumenten
  Lever je aan consumenten? Houd dan rekening met de zogenoemde zwarte en grijze lijsten. Deze lijsten bevatten bepalingen die niet in algemene voorwaarden tegenover consumenten gebruikt mogen worden. Doe je dat toch? Dan kan een consument zich op de vernietigbaarheid van de betreffende bepaling beroepen.
 3. De algemene voorwaarden van de wederpartij
  Wanneer je wederpartij zijn/haar eigen algemene voorwaarden van toepassing verklaart, zijn jouw algemene voorwaarden desalniettemin in beginsel van toepassing. Dit is in overeenstemming met de in Nederland geldende ‘first shot rule’. Wijst de wederpartij echter tevens de toepasselijkheid van jouw algemene voorwaarden uitdrukkelijk van de hand, dan is sprake van een zogenoemde ‘battle of forms’. Het is aan te raden om op dat moment advies in te winnen over je mogelijkheden en opties, zodat je voorkomt dat jouw algemene voorwaarden niet van toepassing zijn.
 4. Periodieke scan
  De wereld verandert, wetgeving verandert en bedrijfsprocessen veranderen. Maar veranderen jouw algemene voorwaarden mee? Laat je algemene voorwaarden periodiek scannen en beoordelen of ze nog voldoen. Is de bepaling over de aansprakelijkheid nog sluitend en het artikel inzake overmacht nog voldoende dekkend? En dekt het eigendomsvoorbehoud de lading nog? Een korte scan, kan van grote waarde zijn.
 5. Een visitekaartje
  Algemene voorwaarden worden over het algemeen niet met trots ter hand gesteld. De wollige, moeilijk te begrijpen, juridische teksten worden vaak gezien als een noodzakelijk kwaad. Misschien is dat wel een reden dat er zo onzorgvuldig mee wordt omgesprongen. Dat kan anders. Je kunt jouw algemene voorwaarden ook laten opstellen in begrijpelijke taal, in een stijl die past bij jouw onderneming. Zonder dat het zijn juridische lading verliest. De algemene voorwaarden kunnen een visitekaartje zijn waarmee je je onderscheidt.

Informeer bij onze juristen naar de mogelijkheden voor een scan van jouw algemene voorwaarden.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Maarten Tissink
0184 49 68 00
Mail mij
Betere balans in de franchisewereld

Hij heeft even op zich laten wachten, maar het is zover. We hebben een nieuwe Franchisewet. Nadat eerder […]

lees meer
Algemene voorwaarden en COVID-19

Kleine lettertjes met grote gevolgen Een veel gehoorde vraag aan het begin van de Corona-crisis: Kunnen mijn algemene […]

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!