Kleine lettertjes met grote gevolgen

Een veel gehoorde vraag aan het begin van de Corona-crisis: Kunnen mijn algemene voorwaarden worden beoordeeld? Ik kan niet leveren vanwege de getroffen overheidsmaatregelen; er staat toch wel een sluitende overmachtsclausule in de kleine lettertjes? Toch prettig als in jouw voorwaarden genoemd staat dat een wereldwijde pandemie, overheidsmaatregelen of de niet-levering van noodzakelijke grondstoffen of halffabricaten als overmachtssituaties gekwalificeerd worden, als gevolg waarvan je, jouw verplichtingen kunt opschorten.

Algemene voorwaarden zijn nu eenmaal vaak een ondergeschoven kindje. Zo lang het allemaal op rolletjes loopt met je leverancier of afnemer wordt er niet naar gekeken. Pas als het mis gaat en je er in onderling overleg met de wederpartij echt niet meer uitkomt en het vertrouwen is geschaad, komen ze op tafel. En dan beginnen advocaten of juristen te discussiëren over bepalingen waarvan jij het bestaan niet eens afwist. Fijn als ze in jouw voordeel pleiten. Erg vervelend als dat niet zo is.

Eigendomsvoorbehoud

Onderschat het belang van algemene voorwaarden niet. Ze kunnen het verschil maken tussen alles of niets, tussen winst en verlies. Wat als jouw afnemer omvalt en hij of haar zijn facturen nog niet heeft betaald? Dan zou het prettig zijn als er een regeling omtrent eigendomsvoorbehoud in jouw voorwaarden staat. Of als je afhankelijk bent van een softwaretoepassing, maar de leverancier komt in de problemen? Dan wil je je kunnen beroepen op een continuïteitsregeling. En als je een claim ontvangt, kun je je beroepen op beperking van aansprakelijkheid? De financiële gevolgen kunnen enorm zijn.

Overmacht

Natuurlijk kent de wet ook een overmachtsbepaling, maar een geslaagd beroep op deze bepaling is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. En alhoewel de Coronacrisis voor diverse overmachtssituaties zorgt, staat Corona niet synoniem voor overmacht. Want stel dat je in januari spullen inkocht uit China, had je toen niet kunnen en moeten voorzien dat het virus, dat daar al in volle hevigheid rond waande voor problemen zou gaan zorgen?

Stel jouw algemene voorwaarden dan ook met zorg samen. Zorg dat ze aansluiten bij de bedrijfsvoering en weet wat erin staat. En laat ze periodiek eens beoordelen om te kijken of ze de lading nog dekken.

Linkje is onvoldoende

Wees ervan bewust dat alleen het hebben van goede algemene voorwaarden niet voldoende is. Je dient er ook op een juiste manier mee om te gaan. Alhoewel er altijd uitzonderingen op de regel zijn, is alleen een verwijzing onderaan jouw briefpapier of factuur of een linkje naar de website onvoldoende. Overhandig jouw algemene voorwaarden, gelijktijdig met de offerte en zorg voor een ontvangstbevestiging. Of stuur een goed leesbare PDF-versie mee, wanneer je, de algemene voorwaarden per e-mail stuurt en vraag om een bevestiging van ontvangst, zodat je weet dat wanneer het erop aankomt, je je rechtsgeldig op jouw voorwaarden kunt beroepen.

Twijfel je aan de volledigheid of juistheid van jouw algemene voorwaarden? Bespreek eens wat belangrijk is voor jouw bedrijfsvoering met een van de juristen van Hoek en Blok en laat de algemene voorwaarden vervolgens beoordelen. Heb je geen voorwaarden? Maak dan snel een (Skype-)afspraak en laat je adviseren over de mogelijkheden.

Vragen?

Neem contact op:

Maarten Tissink
0184 49 68 00
Mail mij
Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden

Vrijwel ieder bedrijf maakt er gebruik van, de gevolgen van het wel of niet van toepassing zijn kunnen […]

lees meer
Betere balans in de franchisewereld

Hij heeft even op zich laten wachten, maar het is zover. We hebben een nieuwe Franchisewet. Nadat eerder […]

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!