Kleine lettertjes met grote gevolgen

Een veel gehoorde vraag aan het begin van de Corona-crisis: Kunnen mijn algemene voorwaarden worden beoordeeld? Ik kan niet leveren vanwege de getroffen overheidsmaatregelen; er staat toch wel een sluitende overmachtsclausule in de kleine lettertjes? Toch prettig als in jouw voorwaarden genoemd staat dat een wereldwijde pandemie, overheidsmaatregelen of de niet-levering van noodzakelijke grondstoffen of halffabricaten als overmachtssituaties gekwalificeerd worden, als gevolg waarvan je, jouw verplichtingen kunt opschorten.

Algemene voorwaarden zijn nu eenmaal vaak een ondergeschoven kindje. Zo lang het allemaal op rolletjes loopt met je leverancier of afnemer wordt er niet naar gekeken. Pas als het mis gaat en je er in onderling overleg met de wederpartij echt niet meer uitkomt en het vertrouwen is geschaad, komen ze op tafel. En dan beginnen advocaten of juristen te discussiëren over bepalingen waarvan jij het bestaan niet eens afwist. Fijn als ze in jouw voordeel pleiten. Erg vervelend als dat niet zo is.

Eigendomsvoorbehoud

Onderschat het belang van algemene voorwaarden niet. Ze kunnen het verschil maken tussen alles of niets, tussen winst en verlies. Wat als jouw afnemer omvalt en hij of haar zijn facturen nog niet heeft betaald? Dan zou het prettig zijn als er een regeling omtrent eigendomsvoorbehoud in jouw voorwaarden staat. Of als je afhankelijk bent van een softwaretoepassing, maar de leverancier komt in de problemen? Dan wil je je kunnen beroepen op een continuïteitsregeling. En als je een claim ontvangt, kun je je beroepen op beperking van aansprakelijkheid? De financiële gevolgen kunnen enorm zijn.

Overmacht

Natuurlijk kent de wet ook een overmachtsbepaling, maar een geslaagd beroep op deze bepaling is afhankelijk van de specifieke omstandigheden van het geval. En alhoewel de Coronacrisis voor diverse overmachtssituaties zorgt, staat Corona niet synoniem voor overmacht. Want stel dat je in januari spullen inkocht uit China, had je toen niet kunnen en moeten voorzien dat het virus, dat daar al in volle hevigheid rond waande voor problemen zou gaan zorgen?

Stel jouw algemene voorwaarden dan ook met zorg samen. Zorg dat ze aansluiten bij de bedrijfsvoering en weet wat erin staat. En laat ze periodiek eens beoordelen om te kijken of ze de lading nog dekken.

Linkje is onvoldoende

Wees ervan bewust dat alleen het hebben van goede algemene voorwaarden niet voldoende is. Je dient er ook op een juiste manier mee om te gaan. Alhoewel er altijd uitzonderingen op de regel zijn, is alleen een verwijzing onderaan jouw briefpapier of factuur of een linkje naar de website onvoldoende. Overhandig jouw algemene voorwaarden, gelijktijdig met de offerte en zorg voor een ontvangstbevestiging. Of stuur een goed leesbare PDF-versie mee, wanneer je, de algemene voorwaarden per e-mail stuurt en vraag om een bevestiging van ontvangst, zodat je weet dat wanneer het erop aankomt, je je rechtsgeldig op jouw voorwaarden kunt beroepen.

Twijfel je aan de volledigheid of juistheid van jouw algemene voorwaarden? Bespreek eens wat belangrijk is voor jouw bedrijfsvoering met een van de juristen van Hoek en Blok en laat de algemene voorwaarden vervolgens beoordelen. Heb je geen voorwaarden? Maak dan snel een (Skype-)afspraak en laat je adviseren over de mogelijkheden.

Vragen?

Neem contact op:

Maarten Tissink
Mail mij
“Jij bepaalt de prijs, ik stel de voorwaarden”

Bij de verkoop van een bedrijf speelt de prijs vaak een centrale rol in de onderhandelingen. Hoe maak je een weloverwogen keuze? In dit artikel zullen we vier belangrijke aspecten van de verkoopvoorwaarden belichten die van invloed kunnen zijn op je beslissing.

lees meer
Streep door kortlopende verhuur woonruimten

Met het aannemen van het wetsvoorstel Vaste huurcontracten gaat, op een aantal uitzonderingen na, een streep door de mogelijkheid tot kortlopende verhuur van woonruimten. Contracten voor onbepaalde tijd worden weer de norm en bescherming van de huurder het uitgangspunt.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Nieuwe ROZ-huurovereenkomst voor horeca- en winkelruimten

Ruim 10 jaar na de inwerkingtreding van de vorige versie, heeft het ROZ (Raad voor Onroerende Zaken) een nieuw model voor de huurovereenkomst voor bedrijfsruimten in de zin van artikel 7:290 BW en verder gepubliceerd.

lees meer
UBO-register: opvragen UBO-gegevens niet meer mogelijk

Het kabinet ziet vanuit het oogpunt van het voorkomen van witwassen en terrorismefinanciering onvoldoende aanknopingspunten om de openbaarheid voor iedereen te handhaven.

lees meer
Verhuur van woonruimte voor korte duur

Je wilt je woning tijdelijk verhuren, maar “vrees” je de huurdersbescherming waarop je huurder vervolgens recht heeft? Maak dan gebruik van de optie tot korte verhuur die artikel 7:271 BW biedt.

lees meer
De hardship-clausule in commerciële contracten

De oorlog in Oekraïne, de als gevolg daarvan geldende handelsrestricties tegen Rusland, de sterk stijgende gasprijzen: we leven in bijzondere tijden. Consumenten maken thuis de balans op: voor sommigen wordt het steeds moeilijker om rond te komen.

lees meer
Handhaving UBO-register

Heb je nog geen opgave gedaan voor het UBO-register? Doe dit dan op korte termijn alsnog om eventuele sancties te voorkomen.

lees meer
Podcast Aandeelhoudersovereenkomsten

Het belang van een goede aandeelhoudersovereenkomst wordt nog wel eens onderschat. In deze podcast gaan Maarten Tissink, Jeffry Goedbloed en Julian Pieper in op het nut en de noodzaak van de aandeelhoudersovereenkomst.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 1

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Betaling transitievergoeding in termijnen. Mag dat?

Over de hoogte van de te betalen transitievergoeding kan discussie ontstaan. Zeker als een bedrijf op een later moment is overgenomen. Wat zegt de kantonrechter in Amsterdam hierover?

lees meer
Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden

Weet je (nog) wat er in jouw algemene voorwaarden staat? En wanneer heb je voor het laatst gecontroleerd of er binnen je onderneming op de juiste wijze mee wordt omgegaan? Vijf tips voor het gebruik van algemene voorwaarden.

lees meer
Betere balans in de franchisewereld

Hij heeft even op zich laten wachten, maar het is zover. We hebben een nieuwe Franchisewet. Nadat eerder de Tweede Kamer al akkoord had gegeven, stemde ook de Eerste Kamer unaniem in met de Wet Franchise.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!