Bij de verkoop van een bedrijf speelt de prijs vaak een centrale rol in de onderhandelingen. Hoe maak je een weloverwogen keuze? In dit artikel zullen we vier belangrijke aspecten van de verkoopvoorwaarden belichten die van invloed kunnen zijn op je beslissing.
Wat is de beste financieringsoplossing voor jouw situatie?
Een bedrijfsfinanciering organiseren vraagt tegenwoordig veel van de ondernemer. Financier je zelf of is vreemd vermogen meer passend? Kun je daarvoor bij de bank terecht of zijn alternatieve methoden meer geschikt? Bij elke financieringsmogelijkheid komen andere risico’s kijken.
Vaak zijn alleen de (traditionele) geldverstrekkers bekend, met name de grootbanken. Echter zijn er veel meer mogelijkheden voor een financiering. Hieronder zijn alle partijen, opgedeeld per financieringsmogelijkheid, weergegeven die als geldverstrekker op kunnen treden.
Zie jij door de bomen het bos nog?
Veel financiers hebben een eigen specialisme, het is dan ook van belang om bij de juiste financier een aanvraag in te dienen.
Bancair
Een traditionele en voor veel bedrijven gebruikelijke manier om een financiering mogelijk te maken is een lening bij de bank. Bij een bank kan voor een langere periode een lening worden afgesloten en het is duidelijk en transparant wat hiervan de kosten zullen zijn. Door de lage rente zijn de kosten van een bancaire lening relatief laag. Echter, om deze lening te krijgen zal je als bedrijf veel gegevens moeten aanleveren zoals jaarrekeningen en een businessplan. Ook kan de bank restricties opleggen waardoor bijvoorbeeld investeren in nieuwe projecten of dividend uitkeren tijdens de aflossingsperiode niet altijd mogelijk is. De doorlooptijd van een bancaire financieringsaanvraag is afhankelijk van de wijze waarop de aanvraag wordt ingediend. Een compleet ingediende aanvraag zorgt voor een soepel proces.
Private equity
Private equity partijen kunnen hun geld investeren in een bedrijf, waarbij zij zeggenschap willen verkrijgen binnen het bedrijf. Veel bedrijven zijn vaak huiverig tegenover het inbrengen van private equity investeringen in het bedrijf omdat zij hiermee zeggenschap verliezen en de rendementseisen vaak hoog zijn. Echter, een voordeel van deze financieringsmogelijkheid is dat de private partijen kennis en vakbekwaamheid mee brengen en daardoor het bedrijf kunnen laten groeien. Ook is er bij deze financieringsvorm geen sprake van rentekosten. Waar rekening mee moet worden gehouden met deze financieringsvorm is dat een private equity partij op de middellange termijn (zo’n vijf jaar) het bedrijf waarschijnlijk weer gaat verkopen.
Informal investment
Lenen bij een informal investor kan snel geregeld worden. Bij een informele investering wordt geld ingebracht in het bedrijf door middel van individuele particuliere investeerders. Deze personen zijn vaak zelf ondernemer en hebben vermogen opgebouwd dat ze in andere bedrijven willen investeren. Deze vorm van financiering is minder aan regels gebonden dan bij de bank en daarbij hoeven vaak minder gegevens en informatie beschikbaar worden gesteld. Echter de rente is veelal hoger dan bij een bancaire lening.
Crowdfunding
Vermogen aantrekken door middel van crowdfunding is een manier waarbij ondernemers en (potentiële) investeerders met elkaar in contact komen via een online platform. De financiering vindt plaats door middel van een vaak relatief grote groep (de crowd) die per persoon vaak een relatief klein bedrag inleggen. Door al deze personen samen wordt het bedrag bereikt die nodig is voor de desbetreffende investering. Een actie opzetten door middel van crowdfunding is relatief gemakkelijk en vergt vaak minder inspanning van de ondernemer zelf, in tegenstelling tot een bancaire lening waarbij bedrijfsresultaten en andere gedetailleerde gegevens aangeleverd moeten worden. Echter moeten op een online platform ook gegevens over het bedrijf worden verstrekt. Deze informatie is zoals bij banken niet alleen beschikbaar voor experts maar voor een veel groter publiek. Daarnaast wordt over dit opgehaalde geld een hoge rente betaald en is het onzeker hoelang het duurt voordat het gewenste bedrag is opgehaald. Crowdfunding is een relatief nieuwe vorm om vermogen aan te trekken en is in de afgelopen jaren sterk gegroeid.
Asset-based finance
Twee vormen van Asset-based finance zijn Factoring en leasing. Machines of debiteuren(assets) zijn bij deze vorm van financiering onderdeel van die financiering. De levensfase van de assets is hierbij niet van belang. Dat wil zeggen dat de assets bij iedere levensfase gebruikt kunnen worden. Bij de vorm van financiering wordt er niet zozeer naar de financiële structuur van het bedrijf gekeken maar meer naar de kwaliteit van het onderliggende object van de financiering. In vergelijking met een bancaire lening wordt daar regelmatig contact gehouden met de bank en wordt er gekeken of de financieringsvorm en de voorwaarden nog de juiste zijn. Bij asset-based finance is hier minder sprake van.
Direct Lending
Bij deze vorm van financiering verstrekken niet-bancaire geldverstrekker leningen aan bedrijven. Een geldverstrekker kan individueel een lening verstrekken maar ook gezamenlijk. Geldverstrekkers kunnen een fonds creëren dat als financier op kan treden voor bedrijven. Zonder tussenkomst van een bank kan binnen enkele dagen een lening zijn afgesproken. Ook zijn jaarcijfers niet doorslaggevend maar een goede businesscase en een gegronde analyse van de markt en de mogelijkheden.
Vastgoed financiering
Deze vorm van financieren richt zich op vastgoed. Hierbij gaat het vaak om vastgoedsegmenten waarbij de bank geen krediet wilt verstrekken. Hierbij kan gedacht worden aan een stuk grond waarvan het bestemmingsplan nog niet is vastgesteld, er sprake is van projectontwikkeling of verhuur van onroerend goed. Bij deze vastgoedsegmenten is het risico’s dus hoger. Voor bedrijven is het gunstig dat er partijen beschikbaar zijn die geld willen verstrekken voor deze projecten. Dit kan met specifieke vastgoedfinanciers maar wordt ook vaak ingevuld door middel van informal investment.
Rust en ruimte
Benieuwd wat voor jou de beste financieringsmogelijkheid is? De erkend financieringsregisseur© van Hoek en Blok helpt je bij het verkrijgen van een passende financiering. In onderhandeling met de geldverstrekker zijn de voorwaarden die gesteld worden erg belangrijk. Moet je bijvoorbeeld privé garant staan voor de lening? En mag je wel dividend uitkeren als je winst maakt? Wij zorgen ervoor dat de juiste afspraken worden gemaakt. Door de kracht van onze gebundelde kennis creëren we rust en ruimte, zodat jij je kunt focussen op het ondernemen.
Om ervoor te zorgen dat Hoek en Blok één van de vooruitstrevende advieskantoren blijft nemen wij het heft in eigen hand. We starten met een nieuw acquisitieproces.
Het aantal transacties op de overnamemarkt zien we stevig groeien. Dit wordt bevestigd door de overnamebarometer die recent is gepubliceerd door Dealsuite, een platform voor overnameprofessionals waar we als Hoek en Blok bij zijn aangesloten.
Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.
Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.
Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).
Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.
Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.
Een due diligence onderzoek wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Dit doet vermoeden dat er alleen naar de financiële gegevens van de onderneming wordt gekeken. Hoewel dit een belangrijk onderdeel is, wordt er in een due diligence onderzoek naar veel meer aspecten gekeken.
Aan de rente op de spaarrekeningen is het (nog) niet af te lezen, maar door de vrees voor inflatie is de renteontwikkeling omgeslagen.