Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021. Desondanks bleef het aantal aan- en verkopen van bedrijven op een hoog niveau. Hoe zal de overnamemarkt er dit jaar uit gaan zien? We delen graag onze inzichten en verwachtingen.

De stijgende rentes die alom bekend zijn zorgen voor druk op de overnamemarkt. Financieren van een overname wordt duurder waardoor de vraag mogelijk af zou kunnen nemen. Moeilijker wil niet zeggen onmogelijk, door het netwerk en nauwe contacten van onze adviseurs met banken, Private equity-partijen en andere geldverstrekkers slagen we er bijna altijd in een passende financiering te vinden voor elke situatie.

Private equity en het mkb

Naast de stijgende rente valt er een andere trend te zien in de markt, specifiek in de overnamemarkt van het mkb. Private equity partijen begeven zich steeds meer op de overnamemarkt voor mkb-bedrijven en bieden vaker de hoogste prijs. De angst die veel ondernemers hebben voor deze investeerders wordt uitgelegd door hoogleraar Peter Roosenboom; Bij aankoop van een bedrijf door een private partij wordt vaak de schuld van financiering hiervan op de balans gezet van het gekochte bedrijf. Door de groeiende rente kan dit bedrijven in de problemen brengen om de relatief hogere schuldenlast te kunnen betalen. Toch lijkt de angst voor private equity partijen deels te zijn vervlogen door de manier waarop deze partijen te werk gaan. Steeds vaker staat de ondernemer centraal voor private equity teams waardoor de continuïteit en de visie gewaarborgd blijven. Of het nu een ondernemer is die met pensioen gaat of een meerjarige samenwerking (een pre-exit), dit zorgt voor een goed gevoel.

Uitdagende markt

De schokken die de overnamemarkt in het afgelopen jaar te verwerken kreeg, door enerzijds de oorlog in Oekraïne en anderzijds de prijsstijgingen, lijken reeds verwerkt. Komend jaar zien we een uitdagende markt voor ons met nog steeds veel vraag naar bedrijven.

Veranderende marktomstandigheden hebben invloed op de prijs die betaald en gevraagd kan worden voor een onderneming. Ook spelen de voorwaarden bij een overname een belangrijke rol. Benieuwd geworden naar de mogelijkheden die het corporate finance-team van Hoek en Blok je kan bieden en expertises van onze adviseurs? Bekijk onze nieuwe pagina’s op de website waarop de afgeronde deals en de ervaringen van de adviseurs zijn gepubliceerd: https://www.hoekenblok.nl/deals/  

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Rens Gamers
Mail mij
Jurre van Dijk
Mail mij
Julian Pieper
Mail mij
Hoek en Blok neemt initiatief na onrust in overnamemarkt

In 2023 heeft de overnamemarkt een lichte afname gekend. Volgens het wereldwijde consultancybureau McKinsey, zijn hier verschillende interne […]

lees meer
Ontwikkelingen overnamemarkt

Het aantal transacties op de overnamemarkt zien we stevig groeien. Dit wordt bevestigd door de overnamebarometer die recent is gepubliceerd door Dealsuite, een platform voor overnameprofessionals waar we als Hoek en Blok bij zijn aangesloten.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Hoe om te gaan met onroerend goed bij een bedrijfsovername/-waardering

Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
Een due diligence onderzoek, wat is dat nu precies?

Een due diligence onderzoek wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Dit doet vermoeden dat er alleen naar de financiële gegevens van de onderneming wordt gekeken. Hoewel dit een belangrijk onderdeel is, wordt er in een due diligence onderzoek naar veel meer aspecten gekeken.

lees meer
Is de huidige rentestijging duurzaam of niet?

Aan de rente op de spaarrekeningen is het (nog) niet af te lezen, maar door de vrees voor inflatie is de renteontwikkeling omgeslagen.

lees meer
Financiering en de alternatieve mogelijkheden

Benieuwd wat voor jou de beste financieringsmogelijkheid is? De erkend financieringsregisseur© van Hoek en Blok helpt je bij het verkrijgen van een passende financiering.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!