Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur). Denk hierbij aan bedrijfshallen of kantoorpanden. Hoe wordt hiermee om gegaan bij een bedrijfswaardering? Juridisch gezien is dit ook ‘gewoon’ eigendom van de onderneming. Echter, bij het bepalen van de bedrijfswaarde wordt hier anders naar gekeken.

Onroerend goed bij een bedrijfswaardering

Bij een bedrijfswaardering wordt gekeken naar de waarde die de onderneming vertegenwoordigt. Dit wordt vaak gedaan aan de hand van de Discounted Cashflow methode. Hierbij worden de verwachte toekomstige vrije kasstromen verdisconteerd tegen het risico dat deze kasstromen ook daadwerkelijk gegenereerd zullen worden. De huur die door de vastgoed entiteit aan de werkmaatschappij wordt gerekend of in rekening zou moeten worden gebracht heeft effect op deze vrije kasstromen. Hiermee hebben de huurkosten direct invloed op de waarde van de onderneming. De geprognotiseerde vrije kasstromen worden verdisconteerd tegen een risicofactor om deze kasstromen te verwezenlijken.

Deze bovengenoemde risicofactor is bij een onderneming vaak een stuk hoger dan bij onroerend goed. Dit komt omdat onroerend goed vaak meer functionaliteiten heeft dan een onderneming en altijd nog een restwaarde vertegenwoordigt. Onroerend goed kan in zwaar weer namelijk ook worden verkocht of verhuurd aan derden. Waarbij een onderneming vaak minder overdraagbaar is en meer onzekerheid omvat.

Wordt het onroerend goed altijd los gewaardeerd bij een bedrijfswaardering? Zeker niet, dit heeft te maken met de operationele verbondenheid van het onroerend goed met de bedrijfsactiviteit. Bijvoorbeeld een golfbaan is onlosmakelijk verbonden met de exploitatie van een golfvereniging, maar een kantoorpand wat een advocatenkantoor huisvest kan ook andere bedrijven huisvesten. In andere woorden, het advocatenkantoor zou ook op een andere locatie kunnen functioneren. Om deze reden wordt er goed gekeken bij een bedrijfswaardering naar de verbondenheid van het onroerend goed met de bedrijfsvoering. Een golfbaan zal dus onderdeel uit maken van de ondernemingswaarde terwijl het vastgoed van het advocatenkantoor apart wordt gewaardeerd.

Waar moet je als ondernemer opletten?

1. Staat er een goede juridische structuur waarbij het onroerend goed gescheiden is van de werkmaatschappij?

2. Wordt er een marktconforme huur doorbelast aan de werkmaatschappij?

Het eerste punt zorgt voor een keuzemogelijkheid bij een verkoop. Door een goede juridische structuur kun je er als ondernemer kiezen om alleen de onderneming te verkopen en bijvoorbeeld het onroerend goed te verhuren aan de koper. Deze huuropbrengsten kunnen als extra inkomsten bovenop de koopsom dienen. Je kunt er daarnaast ook nog voor kiezen om je onderneming en het onroerend goed simultaan te verkopen.

Het doorberekenen van een marktconforme huur voorkomt normalisaties tijdens een verkoopproces en zorgt voor een getrouwe weergave van de resultaten bij de werkmaatschappij.

Conclusie

Bij een bedrijfswaardering moet er secuur gekeken worden naar de rol van het onroerend goed binnen de organisatie. Dit heeft namelijk een wezenlijk effect op de waarde van de aandelen. En ook al ben je niet van plan om te gaan verkopen, het devies is om altijd te werken aan het optimaliseren van de overdraagbaarheid van je onderneming. Hoe je dat kunt doen hangt af van verschillende factoren. Laat je hierover dan ook goed adviseren.

Bedrijfswaardering
Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Julian Pieper
Mail mij
Jurre van Dijk
Mail mij
Ontwikkelingen overnamemarkt

Het aantal transacties op de overnamemarkt zien we stevig groeien. Dit wordt bevestigd door de overnamebarometer die recent is gepubliceerd door Dealsuite, een platform voor overnameprofessionals waar we als Hoek en Blok bij zijn aangesloten.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Visie op de overnamemarkt 2023

Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
Een due diligence onderzoek, wat is dat nu precies?

Een due diligence onderzoek wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Dit doet vermoeden dat er alleen naar de financiële gegevens van de onderneming wordt gekeken. Hoewel dit een belangrijk onderdeel is, wordt er in een due diligence onderzoek naar veel meer aspecten gekeken.

lees meer
Is de huidige rentestijging duurzaam of niet?

Aan de rente op de spaarrekeningen is het (nog) niet af te lezen, maar door de vrees voor inflatie is de renteontwikkeling omgeslagen.

lees meer
Financiering en de alternatieve mogelijkheden

Benieuwd wat voor jou de beste financieringsmogelijkheid is? De erkend financieringsregisseur© van Hoek en Blok helpt je bij het verkrijgen van een passende financiering.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!