In 2023 heeft de overnamemarkt een lichte afname gekend. Volgens het wereldwijde consultancybureau McKinsey, zijn hier verschillende interne en externe factoren voor geweest. Hoewel de vooruitzichten voor 2024 een stuk rooskleuriger zijn, is er wel reden tot actie. Om ervoor te zorgen dat Hoek en Blok één van de vooruitstrevende advieskantoren blijft nemen wij het heft in eigen hand. We starten met een nieuw acquisitieproces.

Rapport McKinsey: 2023 in alle facetten een minder jaar

In het laatste Private Markets rapport van McKinsey van maart 2024 wordt de afname in de overnamemarkt in 2023 bevestigd. Het werven van kapitaal voor overnames is door verschillende factoren een stuk moeilijker geworden. Macro-economische ‘winden’, zoals McKinsey ze omschrijft, hadden een negatief effect op fundraising en het sluiten van deals. Daarnaast is de rente dusdanig gestegen, dat de kosten van financiering een stuk zijn gestegen. Bovendien is het ‘denominator effect’ sterk voelbaar in de markt. Dit houdt in dat, wanneer er een beursdaling is ingezet, private equity fondsen niet kunnen investeren in nieuwe projecten omdat ze minder nieuw kapitaal kunnen ophalen.

Hoek en Blok neemt het initiatief

Om ervoor te zorgen dat Hoek en Blok voorop blijft lopen als advieskantoor blijven wij innoveren in onze dienstverlening, en zullen wij nog assertiever op zoek gaan om potentiële kopers en verkopers te vinden voor bedrijven.

Een goed voorbeeld hierin is een huidige klant van Hoek en Blok, die de wens heeft door overnames de komende tijd sterk te groeien. Als onze klant de wens heeft (meerdere) bedrijven aan te kopen, wordt er een lijst gemaakt van passende potentiële overname targets. Nadat de lijst is samengesteld verzenden wij een aangetekend pakket met samengestelde informatie naar de geselecteerde partijen. Dit pakket bevat een aangetekende brief en een mooie teaser waarin het overname target alle specificaties kan vinden van de mogelijke overname en anonieme informatie over onze klant.

Door middel van dit nieuwe proces wachten we niet af, maar proberen wij de markt naar ons toe te trekken. Door deze betrokken houding zorgen we ervoor dat we niet mee gaan in de trend van 2023, maar anticiperen we op potentiële kansen voor bedrijfsovernames.

Benieuwd wat wij kunnen betekenen voor jou en jouw bedrijf? Neem gerust contact op met de adviseurs van Hoek en Blok Corporate Finance.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Julian Pieper
Mail mij
Midge van Dijk
Mail mij
Jurre van Dijk
Mail mij
Rens Gamers
Mail mij
Ontwikkelingen overnamemarkt

Het aantal transacties op de overnamemarkt zien we stevig groeien. Dit wordt bevestigd door de overnamebarometer die recent is gepubliceerd door Dealsuite, een platform voor overnameprofessionals waar we als Hoek en Blok bij zijn aangesloten.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Hoe om te gaan met onroerend goed bij een bedrijfsovername/-waardering

Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).

lees meer
Visie op de overnamemarkt 2023

Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
Een due diligence onderzoek, wat is dat nu precies?

Een due diligence onderzoek wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Dit doet vermoeden dat er alleen naar de financiële gegevens van de onderneming wordt gekeken. Hoewel dit een belangrijk onderdeel is, wordt er in een due diligence onderzoek naar veel meer aspecten gekeken.

lees meer
Is de huidige rentestijging duurzaam of niet?

Aan de rente op de spaarrekeningen is het (nog) niet af te lezen, maar door de vrees voor inflatie is de renteontwikkeling omgeslagen.

lees meer
Financiering en de alternatieve mogelijkheden

Benieuwd wat voor jou de beste financieringsmogelijkheid is? De erkend financieringsregisseur© van Hoek en Blok helpt je bij het verkrijgen van een passende financiering.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!