Het aantal transacties op de overnamemarkt zien we stevig groeien. Dit wordt bevestigd door de overnamebarometer die recent is gepubliceerd door Dealsuite, een platform voor overnameprofessionals waar we als Hoek en Blok bij zijn aangesloten. De overnamebarometer van Dealsuite werpt licht op de dynamiek van de mkb-overnamemarkt, gericht op bedrijven met een waarde tussen 0,5 en 50 miljoen euro.

Dienstverlening Hoek en Blok

Hoek en Blok Corporate Finance heeft recent weer een mooi aantal transacties mogen begeleiden. Je vindt ze terug op onze deals-pagina.

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen bij een bedrijfsverkoop, of juist bij een groeistrategie met behulp van overnames? Aarzel dan niet om contact op te nemen met één van onze corporate finance adviseurs.

Transacties in aankoop en verkoop

In 2023 werd het economische klimaat in Nederland voor fusies en overnames sterk beïnvloed door externe factoren. Denk hierbij aan de hoge rentestijging, toenemende inflatie en geopolitieke conflicten, zoals de oorlogen in Oekraïne en Israël. In de tweede helft van 2023 werden er, in vergelijking met de eerste helft van 2023, verschuivingen waargenomen in het aantal aan- en verkooptransacties:

  • Er was een stijging van 12% in het aantal aankooptransacties.
  • Het aantal verkooptransacties steeg met 5%.

Deze cijfers bevestigen de groeiende activiteit op de markt voor fusies en overnames binnen het mkb-segment.

Stijging in gemiddelde transactiewaarde van overnames

In de tweede helft van 2023 is er een aanzienlijke stijging waargenomen van de gemiddelde transactiewaarde van bedrijfsovernames:

  • Transacties met een gemiddelde dealwaarde van boven de 10 miljoen euro zijn met 10% gestegen. Dit wijst op een groeiende interesse in grootschalige overnames binnen de markt.
  • Daarnaast zijn transacties met een gemiddelde dealwaarde tussen de 7,5 miljoen euro en 10 miljoen euro aanzienlijk toegenomen, met een stijging van 6%. Dit duidt op een toenemende activiteit in het hogere middensegment van de markt.

Echter, aan de andere kant van het spectrum vertonen transacties met lagere dealwaardes een negatieve trend.

  • Transacties met een gemiddelde dealwaarde van onder de 2,5 miljoen euro zijn sterk afgenomen, met een daling van maar liefst 20% ten opzichte van de eerste helft van 2023. Dit suggereert mogelijk een verschuiving van focus, weg van kleinere transacties binnen de markt.

Toename EBITDA-Multiple in tweede helft van 2023

In de tweede helft van 2023 is de gemiddelde EBITDA-multiple voor bedrijven gestegen van 4,65 naar 4,75. Dit markeert een lichte, maar significante stijging ten opzichte van het eerste halfjaar van 2023.

De EBITDA-Multiple is een belangrijke maatstaf voor het waarderen van bedrijven. Het weerspiegelt de verhouding tussen de bedrijfswinst (EBITDA) en de totale ondernemingswaarde. Een hogere multiple geeft aan dat investeerders bereid zijn een hogere prijs te betalen voor elke eenheid van de bedrijfswinst, wat vaak wijst op een grotere vertrouwen in de toekomstige winstgevendheid en groeipotentieel van een bedrijf.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Julian Pieper
Mail mij
Jurre van Dijk
Mail mij
Rens Gamers
Mail mij
“Jij bepaalt de prijs, ik stel de voorwaarden”

Bij de verkoop van een bedrijf speelt de prijs vaak een centrale rol in de onderhandelingen. Hoe maak je een weloverwogen keuze? In dit artikel zullen we vier belangrijke aspecten van de verkoopvoorwaarden belichten die van invloed kunnen zijn op je beslissing.

lees meer
Hoek en Blok neemt initiatief na onrust in overnamemarkt

Om ervoor te zorgen dat Hoek en Blok één van de vooruitstrevende advieskantoren blijft nemen wij het heft in eigen hand. We starten met een nieuw acquisitieproces.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Hoe om te gaan met onroerend goed bij een bedrijfsovername/-waardering

Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).

lees meer
Visie op de overnamemarkt 2023

Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
Een due diligence onderzoek, wat is dat nu precies?

Een due diligence onderzoek wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Dit doet vermoeden dat er alleen naar de financiële gegevens van de onderneming wordt gekeken. Hoewel dit een belangrijk onderdeel is, wordt er in een due diligence onderzoek naar veel meer aspecten gekeken.

lees meer
Is de huidige rentestijging duurzaam of niet?

Aan de rente op de spaarrekeningen is het (nog) niet af te lezen, maar door de vrees voor inflatie is de renteontwikkeling omgeslagen.

lees meer
Financiering en de alternatieve mogelijkheden

Benieuwd wat voor jou de beste financieringsmogelijkheid is? De erkend financieringsregisseur© van Hoek en Blok helpt je bij het verkrijgen van een passende financiering.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!