Aan de rente op de spaarrekeningen is het (nog) niet af te lezen, maar door de vrees voor inflatie is de renteontwikkeling omgeslagen. Begin dit jaar moest de Nederlandse overheid sinds een lange tijd weer rente betalen over haar tienjaarsleningen. Ook verschillende banken geven aan dat ze de rente hebben zien stijgen in de afgelopen maand. Is deze eerste rentestijging een voorproefje van een verdere stijging van de rente?

Oorzaak rentestijging

De oorzaak van deze rentestijging ligt in de VS. De Federal Reserve is bezig haar beleid om de rente bewust laag te houden af te bouwen. Daarnaast is het de vraag of de hoge inflatie van afgelopen tijd door zal zetten en daarmee de ECB ‘verplicht’ deze inflatie te drukken met een verhoging van de rente. Ook is deze maand het speciale programma van de ECB om obligaties op te kopen sterk afgebouwd. Vanaf juli zullen er geen nieuwe obligaties meer worden opgekocht. Daarnaast is door de ECD de verwachting uitgesproken dat de inflatie langer aan zal houden. Impliciet betekent dit dat er ruimte komt om de officiële rente komende periode duurzaam te verhogen.

Toch stijgen de rentes op staatsleningen waaruit blijkt dat centrale banken minder het idee hebben dat er sprake is van een tijdelijke stijging. Zij stellen hun monetair beleid wel bij. Daarnaast is de invloed van het beleid van de Federal Reserve op Europa (en daarmee Nederland) groot, waardoor een duurzame rentestijging in de VS uiteindelijk kan resulteren in een duurzame rentestijging in Nederland.

Geen glazen bol

We kunnen de rentestand niet voorspellen, maar we gaan wél voor je door het vuur als het gaat om onderhandelingen op het gebied van rente en andere financieringsvoorwaarden. Of je nu kiest voor een bancaire financiering of voor een alternatieve financieringsvorm. Ben je strategische keuzes aan het maken of wil je gaan investeren? Gun jezelf de rust en ruimte met een bedrijfsadviseur van Hoek en Blok.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Ad Riebergen
Mail mij
Julian Pieper
Mail mij
“Jij bepaalt de prijs, ik stel de voorwaarden”

Bij de verkoop van een bedrijf speelt de prijs vaak een centrale rol in de onderhandelingen. Hoe maak je een weloverwogen keuze? In dit artikel zullen we vier belangrijke aspecten van de verkoopvoorwaarden belichten die van invloed kunnen zijn op je beslissing.

lees meer
Hoek en Blok neemt initiatief na onrust in overnamemarkt

Om ervoor te zorgen dat Hoek en Blok één van de vooruitstrevende advieskantoren blijft nemen wij het heft in eigen hand. We starten met een nieuw acquisitieproces.

lees meer
Ontwikkelingen overnamemarkt

Het aantal transacties op de overnamemarkt zien we stevig groeien. Dit wordt bevestigd door de overnamebarometer die recent is gepubliceerd door Dealsuite, een platform voor overnameprofessionals waar we als Hoek en Blok bij zijn aangesloten.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Hoe om te gaan met onroerend goed bij een bedrijfsovername/-waardering

Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).

lees meer
Visie op de overnamemarkt 2023

Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
Een due diligence onderzoek, wat is dat nu precies?

Een due diligence onderzoek wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Dit doet vermoeden dat er alleen naar de financiële gegevens van de onderneming wordt gekeken. Hoewel dit een belangrijk onderdeel is, wordt er in een due diligence onderzoek naar veel meer aspecten gekeken.

lees meer
Financiering en de alternatieve mogelijkheden

Benieuwd wat voor jou de beste financieringsmogelijkheid is? De erkend financieringsregisseur© van Hoek en Blok helpt je bij het verkrijgen van een passende financiering.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!