Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.
 
Kantoorgebouwen die groter zijn dan 100m2 worden vanaf 1 januari 2023 verplicht een Energie Prestatie Advies Utiliteit (EPA-U certificaat) te bezitten. Dit energielabel voor kantoren staat beter bekend als energielabel A tot en met G. Bedrijven moeten vanaf 2023 kunnen aantonen dat hun kantoorpanden minstens energielabel C hebben. Als er niet voldaan wordt aan dit label zal het kantoorpand niet meer gebruikt mogen worden voor de functie die het nu heeft en kan dit zelfs resulteren in een fikse boete. Ook financiële instellingen zullen zich aan deze richtlijn houden waardoor het bijvoorbeeld niet meer mogelijk is een hypotheek op het pand aan te vragen.

Uitzonderingen

Er geldt een aantal uitzonderingen op de verplichting voor energielabel C bij kantoorpanden:

  • Het gedeelte van het pand dat gebruikt wordt voor kantoorfuncties is wat betreft de oppervlakte niet meer dan 50% van de totale oppervlakte van het gebouw.
  • De oppervlakte van het pand dat gebruikt wordt voor kantoorfuncties is minder dan 100m2.
  • Het pand betreft een monument zoals bedoeld in de Erfgoedwet of aangegeven in provinciale of gemeentelijke verordeningen.
  • Het betreft een kantoorpand dat slechts voor hoogstens twee jaar gebruikt wordt.
  • Het betreft een kantoorpand dat onteigend wordt of aangekocht in het kader van de Onteigeningswet.
  • Het desbetreffende kantoorpand gebruikt geen energie om het binnenklimaat te regelen.
  • De maatregelen die moeten worden genomen om energielabel C te behalen hebben een terugverdientijd van meer dan 10 jaar.


Nadat is vastgesteld welk energielabel van toepassing is op het betreffende kantoorpand kunnen acties nodig zijn om enerzijds energielabel C te behalen of anderzijds het energielabel te verbeteren. Investeringen die invloed hebben op dit energievraagstuk kunnen vragen en onzekerheden met zich meebrengen. Onze specialisten, waaronder Rens Gamers en Julian Pieper, staan met hun ervaring klaar voor jouw vragen. Hierbij kan het gaan om financieringsaanvragen, haalbaarheid en begeleiding.

Beschikbaarheid subsidies

Er is een aantal subsidieregelingen beschikbaar die betrekking heeft op verduurzaming van vastgoed. Het gaat om subsidie voor de investering in energetische maatregelen, zoals HR++-glas, zonnepanelen, warmtepompen, isolatie etc. Deze regelingen zijn:

  • Energie-Investeringsaftrek (EIA)
    De Energie-investeringsaftrek is bedoeld voor Nederlandse ondernemers die investeren in energiezuinige technieken en duurzame energie. De EIA is een regeling waarmee, naast de gebruikelijke afschrijving, 45,5% extra in mindering mag worden gebracht op de fiscale winst.
  • Milieu-Investeringsaftrek (MIA)
    De MIA is een fiscale stimuleringsregeling voor zakelijke investeringen in milieuvriendelijke technieken en gebouwen. Milieuvriendelijke investeringen in onder meer duurzame gebouwen, gebruik van grondstoffen, emissiereductie en een circulaire economie, kunnen rekenen op subsidie. Ook hier gaat het om een fiscale regeling, waarmee afhankelijk van de investering 27%, 36% of 45% als extra aftrekpost kan worden opgevoerd.
  • Investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woningeigenaren (ISDE)
    Je kunt met de ISDE voor zakelijke gebruikers je gebouw of te verhuren woning verduurzamen. Dat kan met een warmtepomp en een zonneboiler. VvE’s kunnen voor een appartementengebouw naast een warmtepomp en zonneboiler ook subsidie krijgen voor een centrale aansluiting op een warmtenet. Voor bedrijven is daarnaast tot en met 31 december 2023 subsidie beschikbaar voor kleinschalige windturbines en zonnepanelen.
  • Stimulering Duurzame Energieproductie en Klimaattransitie (SDE++)
    De SDE++ is bedoeld voor bedrijven en (non-profit-)instellingen die op grote schaal hernieuwbare (duurzame) energie produceren. Of CO₂-verminderende technieken willen toepassen. De SDE+ regeling heeft betrekking op bijvoorbeeld investeringen in zonnepanelen, windmolens, vergistingsinstallaties en geothermie. In 2020 zijn hieraan CO₂-afvang en -opslag (CCS), industriële restwarmte, warmtepompen, elektrische boilers en waterstofproductie door elektrolyse toegevoegd.

Voor meer informatie hierover kun je contact opnemen met onze subsidieadviseur Pieter Braat.

Energielabel C bij vastgoed
Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Julian Pieper
Mail mij
Rens Gamers
Mail mij
Pieter Braat
Mail mij
mijnbedrijfsoverdracht.nl

Met trots kondigen we de lancering aan van mijnbedrijfsoverdracht.nl – de nieuwe online bestemming voor onze Corporate Finance-dienstverlening! […]

lees meer
“Jij bepaalt de prijs, ik stel de voorwaarden”

Bij de verkoop van een bedrijf speelt de prijs vaak een centrale rol in de onderhandelingen. Hoe maak je een weloverwogen keuze? In dit artikel zullen we vier belangrijke aspecten van de verkoopvoorwaarden belichten die van invloed kunnen zijn op je beslissing.

lees meer
Hoek en Blok neemt initiatief na onrust in overnamemarkt

Om ervoor te zorgen dat Hoek en Blok één van de vooruitstrevende advieskantoren blijft nemen wij het heft in eigen hand. We starten met een nieuw acquisitieproces.

lees meer
Ontwikkelingen overnamemarkt

Het aantal transacties op de overnamemarkt zien we stevig groeien. Dit wordt bevestigd door de overnamebarometer die recent is gepubliceerd door Dealsuite, een platform voor overnameprofessionals waar we als Hoek en Blok bij zijn aangesloten.

lees meer
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Hoe om te gaan met onroerend goed bij een bedrijfsovername/-waardering

Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).

lees meer
Visie op de overnamemarkt 2023

Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.

lees meer
Een due diligence onderzoek, wat is dat nu precies?

Een due diligence onderzoek wordt ook wel een boekenonderzoek genoemd. Dit doet vermoeden dat er alleen naar de financiële gegevens van de onderneming wordt gekeken. Hoewel dit een belangrijk onderdeel is, wordt er in een due diligence onderzoek naar veel meer aspecten gekeken.

lees meer
Is de huidige rentestijging duurzaam of niet?

Aan de rente op de spaarrekeningen is het (nog) niet af te lezen, maar door de vrees voor inflatie is de renteontwikkeling omgeslagen.

lees meer
Financiering en de alternatieve mogelijkheden

Benieuwd wat voor jou de beste financieringsmogelijkheid is? De erkend financieringsregisseur© van Hoek en Blok helpt je bij het verkrijgen van een passende financiering.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!