Dat jij je als werkgever moet onderscheiden op de arbeidsmarkt is al lang geen nieuws meer. Vaak kiezen ondernemers ervoor om medewerkers meer loon of een leaseauto te geven. Fijn voor de medewerker, maar minder goed voor het milieu. Wil jij maatschappelijk verantwoord ondernemen en je medewerkers iets extra’s bieden? Laat je inspireren door onderstaande praktijkvoorbeelden.

Beloon groene reismogelijkheden

Wil jij medewerkers stimuleren met het openbaar vervoer, lopend of fietsend naar het werk te gaan? Kies dan net als steeds meer bedrijven voor een groene reiskostenregeling. Je vergoedt dan volledig de kosten voor het openbaar vervoer en geeft lopende en fietsende medewerkers de maximale onbelaste vergoeding. Gaan medewerkers toch met de auto? Dan krijgen ze een lagere vergoeding. Een mooie stimulans om de auto te laten staan.

Stimuleer fietsen

Met een groene reiskostenregeling stimuleer je het fietsen al, maar met een groene fietsregeling ga je een nog stapje verder. Bedrijven maken in dit geval gebruik van de vrije ruimte in de werkkostenregeling en geven hun medewerkers een fiets cadeau. Een andere optie is door medewerkers een fiets van de zaak ter beschikking te stellen. Hierover betaalt de medewerker een kleine bijtelling, maar de onderhoudskosten zijn voor de werkgever.

Rijd elektrisch

Niet voor alle medewerkers is het haalbaar om uitsluitend met het openbaar vervoer, de fiets of lopend te reizen. Denk bijvoorbeeld aan onderhouds- of salesmedewerkers. Ook in zo’n geval kun je kiezen voor een duurzame oplossing en gaan voor een groene leaseregeling. Dit betekent dat jouw wagenpark uitsluitend nog elektrische auto’s heeft.

Ga voor groene vakanties

Het woon-werkverkeer kan een stuk groener, maar dit geldt ook voor ons vakantiegedrag. Vind je het belangrijk dat je medewerkers kiezen voor een duurzaam alternatief, zoals de trein? Volg het voorbeeld van een aantal gerenommeerde bedrijven en geef medewerkers die met de trein op vakantie gaan één tot twee vakantiedagen extra. Zo compenseer je hen voor de eventuele extra tijd die het kost om met de trein naar de vakantiebestemming te reizen.

Bespaar thuis energie

Op het gebied van energiebesparing valt er thuis vaak nog een wereld te winnen. Stimuleer je medewerkers hiermee aan de slag te gaan met een individueel duurzaamheidsbudget. Dit budget mogen ze jaarlijks besteden aan aantoonbare energiebesparing thuis. Goed voor het milieu én je medewerkers besparen ook nog eens op de energierekening. Let op: een individueel duurzaamheidsbudget wordt gezien als loon en is dus belast.

Bovenstaande voorbeelden zijn slechts een selectie van moderne en groene arbeidsvoorwaarden die werkgevers in de praktijk aanbieden. Je kunt bijvoorbeeld ook denken aan het verstrekken van een (renteloze) lening om je koophuis te verduurzamen, het aanbieden van een sportabonnement of fruit op het werk, het stimuleren van carpoolen en het betalen van een energiebesparingsscan.

Naast dat al deze voorbeelden passen bij maatschappelijk verantwoord ondernemen, sluit het ook aan bij de wensen van de nieuwe generatie medewerkers. Voor hen speelt een hoog salaris of leaseauto een veel minder grote rol. Ben jij benieuwd hoe je met groene en moderne arbeidsvoorwaarden jezelf kunt onderscheiden op de arbeidsmarkt? Wij denken graag met je mee!

Neem contact op met onze HR-adviseurs Peter Roskam (p.roskam@hoekenblok.nl) of Marian Westerbeek (m.westerbeek@imcosa.nl) voor meer informatie of een vrijblijvend gesprek.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Marian Westerbeek
Mail mij
Peter Roskam
Mail mij
QuatroHR van start

Onze HR-dienstverlening breiden wij verder uit met QuatroHR. QuatroHR is een nieuw label van Hoek en Blok dat al onze expertise op het gebied van human resources combineert en geïntegreerd aanbiedt.

lees meer
Kun je door de (HR-)bomen het bos nog zien?

Er zijn altijd wel wet- en of regelgevingen op het gebied van personele aangelegenheden die aan het veranderen zijn. Vaak met een lange aanloop, waardoor je via het nieuws wel meekrijgt wat de beoogde veranderingen zijn.

lees meer
Salarisverhoging: wat gebeurt er in de markt?

Het is voor niemand een verrassing dat we in bizarre tijden leven. De prijzen schieten door het dak, personeel is schaars en mondiale ontwikkelingen hebben een grote invloed op ons dagelijks leven.

lees meer
Zeven trends voor een duurzamer mobiliteitsbeleid

Benieuwd welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van mobiliteit en welke bij jouw bedrijf passen? We zetten de belangrijkste trends graag voor je op een rijtje.

lees meer
Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Om de rechten van werknemers nog beter te beschermen, treedt op 1 augustus 2022 de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking.

lees meer
Doorbetaald ouderschapsverlof; bereid je voor op lange afwezigheid van je medewerker

Dat moeders na de geboorte van hun kind een tijd afwezig zijn, is inmiddels bekend. De afgelopen jaren is er ook nog een aantal wijzigingen geweest in de rechten op verlof van de partner.

lees meer
Ben je eigenrisicodrager voor de Ziektewet/WGA? Heroverweeg je keuze voor 31 maart!

Voor uitkeringen aan de medewerker heb je óf een verzekering afgesloten óf in sommige gevallen moet je de uitkering zelf betalen.

lees meer
Wat als werkgever te doen met grensoverschrijdend gedrag?

De media hebben het er iedere dag over, het ene incident na het andere incident wordt gemeld, maar wanneer spreken we nu eigenlijk over grensoverschrijdend gedrag?

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2022 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2022 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
Inzicht voor HR met een benchmarkonderzoek

Inflatie, hybride werken, tekort op de arbeidsmarkt, agressief recruitment, minder betrokkenheid van onze medewerker, de achterdeur dichthouden… Bijna iedere organisatie herkent deze kreten hoogst waarschijnlijk of heeft er zelfs last van.

lees meer
Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

Vanaf augustus 2022 komt er een nieuwe ouderschapsregeling die het ouderschapsverlof gedeeltelijk betaald maakt.

lees meer
Zwaarwerkregeling in de bouw

Bouwplaatsmedewerkers die vallen onder de cao Bouw & Infra komen mogelijk in aanmerking voor de zwaarwerkregeling. Met deze regeling kunnen zij maximaal 3 jaar eerder stoppen met werken! Hoe deze regeling verder werkt, lees je hier.

lees meer
Thuiswerkplek: wat moet je als werkgever doen?

Zoals bekend heeft de werkgever een verantwoordelijkheid om te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Vanwege COVID-19 werken veel werknemers momenteel thuis, maar ook bij een thuiswerkplek heeft de werkgever verantwoordelijkheden.

lees meer
Vervaltermijnen verlof en goed werkgeverschap

Het stimuleren van het opnemen van verlofdagen is belangrijk om een goede werk-privé balans te kunnen borgen en draagt bij aan goed werkgeverschap.

lees meer
Compensatie transitievergoeding beëindiging bedrijfsactiviteit

Als bedrijfsactiviteiten eindigen door pensioen, ziekte of overlijden van de werkgever, is het mogelijk compensatie transitievergoeding aan te vragen.

lees meer
Kijk je beschikking WhK goed na!

Nog vóór het einde van het jaar 2020 ontvang je als werkgever een brief vanuit de belastingdienst met de premie Werkhervattingskas (WhK) voor 2021. Het is aan te raden deze WhK beschikking zorgvuldig te (laten) controleren, zodat je komend jaar niet te veel premie gaat betalen!

lees meer
Reminder: eHerkenning een must!

eHerkenning: de digitale sleutel voor werkgevers. Heb jij hem al? Op HRM gebied kun je er niet meer omheen.

lees meer
WAB to do, update

Heb jij de WAB, ofwel de “Wet Arbeid in Balans” inmiddels onder controle? Het omvat voor jou als werkgever aardig wat zaken waar je op moet letten.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!