Dat moeders na de geboorte van hun kind een tijd afwezig zijn, is inmiddels bekend. De afgelopen jaren is er ook nog een aantal wijzigingen geweest in de rechten op verlof van de partner.

Calamiteitenverlof op de dag van de bevalling en een week geboorteverlof waren er al even. Maar sinds juli 2020 is er het aanvullend geboorteverlof: 5 weken verlof, tot 70% doorbetaald door het UWV. En daar komt op 2 augustus 2022 nog meer bij: 9 weken doorbetaald ouderschapsverlof ook tot 70% doorbetaald door het UWV. Voor zowel partner als moeder! Erg fijn voor de ouders, maar wat betekent het voor jou als ondernemer?

Nadenken over vervanging

Kort gezegd betekent het: goed nadenken over vervanging! Dit geldt voor elke medewerker die een kindje verwacht, of het nu de partner of de moeder is. De partner kan vanaf augustus 2022 in totaal 15 weken betaald vrij nemen, dat is bijna 3,5 maand. De moeder kan na het zwangerschaps- en bevallingsverlof van ca. 16 weken nog eens deze 9 weken doorbetaald verlof opnemen. Dan is ze totaal bijna een halfjaar afwezig. Spreiden mag ook; maar er zijn wel regels over wanneer het verlof moet worden opgenomen.

Zeker als de medewerker dit nog combineert met vakantie, kunnen wij ons voorstellen dat dit bij veel werkgevers tot de nodige hoofdbrekers zal leiden. 3,5 maand afwezigheid voor de partner of een halfjaar voor de moeder vang je niet even onderling op. Daarom adviseren wij je om tijdig met je medewerker in gesprek te gaan over wat de plannen zijn. De medewerker houdt tijdens en na het verlof het recht op de oude functie en het oude aantal uren. Je mag het verlof in principe niet weigeren, maar je kunt wel jouw wensen bespreken over hoe en wanneer het geboorteverlof opgenomen wordt.

Tot 1 jaar

Het nieuwe doorbetaalde ouderschapsverlof maakt deel uit van het normale ouderschapsverlof. De medewerker heeft hier per kind voor 26 maal de normale arbeidsduur per week recht op, op te nemen tot aan de 8e verjaardag van het kind. Het doorbetaald ouderschapsverlof gaat af van dit totaal, maar moet uiterlijk in het 1e levensjaar van het kind opgenomen zijn.

Het recht op doorbetaald ouderschapsverlof gaat gelden vanaf 2 augustus 2022. Maar ook ouders die op die datum een kind hebben dat nog geen 1 jaar oud is, kunnen gebruik maken van de regeling! Tot de eerste verjaardag van hun kind kunnen ook zij doorbetaald ouderschapsverlof opnemen; uiteraard voor zover ze nog niet hun maximale verlof hebben opgenomen.

Omdat we ons kunnen voorstellen dat het je duizelt van al die soorten verlof, zetten we hieronder even de globale regels op een rijtje.

Er hangt zoveel met dit onderwerp samen, dat we dit niet allemaal in dit artikel kunnen verwerken. Er gelden allerlei uitzonderingen en aanvullingen, bijvoorbeeld vanuit de CAO, bij te late geboorte, meerlingen, adoptie etc.

Aanvragen verlof

Verder is het van belang dat de verschillende soorten verlof tijdig en op de juiste manier worden aangevraagd.

Graag bespreken we met je wat de exacte regels zijn in jouw situatie. En natuurlijk hoe je hiermee om kunt gaan in jouw organisatie en voor jouw medewerkers, zodat de roze wolk van je medewerker geen donderwolk voor jou wordt!

QuatroHR van start

Onze HR-dienstverlening breiden wij verder uit met QuatroHR. QuatroHR is een nieuw label van Hoek en Blok dat al onze expertise op het gebied van human resources combineert en geïntegreerd aanbiedt.

lees meer
Kun je door de (HR-)bomen het bos nog zien?

Er zijn altijd wel wet- en of regelgevingen op het gebied van personele aangelegenheden die aan het veranderen zijn. Vaak met een lange aanloop, waardoor je via het nieuws wel meekrijgt wat de beoogde veranderingen zijn.

lees meer
Salarisverhoging: wat gebeurt er in de markt?

Het is voor niemand een verrassing dat we in bizarre tijden leven. De prijzen schieten door het dak, personeel is schaars en mondiale ontwikkelingen hebben een grote invloed op ons dagelijks leven.

lees meer
Onderscheid je op de arbeidsmarkt met groene arbeidsvoorwaarden

Wil jij maatschappelijk verantwoord ondernemen en je medewerkers iets extra’s bieden? Laat je inspireren door onderstaande praktijkvoorbeelden.

lees meer
Zeven trends voor een duurzamer mobiliteitsbeleid

Benieuwd welke ontwikkelingen er zijn op het gebied van mobiliteit en welke bij jouw bedrijf passen? We zetten de belangrijkste trends graag voor je op een rijtje.

lees meer
Transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

Om de rechten van werknemers nog beter te beschermen, treedt op 1 augustus 2022 de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in werking.

lees meer
Ben je eigenrisicodrager voor de Ziektewet/WGA? Heroverweeg je keuze voor 31 maart!

Voor uitkeringen aan de medewerker heb je óf een verzekering afgesloten óf in sommige gevallen moet je de uitkering zelf betalen.

lees meer
Wat als werkgever te doen met grensoverschrijdend gedrag?

De media hebben het er iedere dag over, het ene incident na het andere incident wordt gemeld, maar wanneer spreken we nu eigenlijk over grensoverschrijdend gedrag?

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2022 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2022 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
Inzicht voor HR met een benchmarkonderzoek

Inflatie, hybride werken, tekort op de arbeidsmarkt, agressief recruitment, minder betrokkenheid van onze medewerker, de achterdeur dichthouden… Bijna iedere organisatie herkent deze kreten hoogst waarschijnlijk of heeft er zelfs last van.

lees meer
Ouderschapsverlof deels betaald vanaf augustus 2022

Vanaf augustus 2022 komt er een nieuwe ouderschapsregeling die het ouderschapsverlof gedeeltelijk betaald maakt.

lees meer
Zwaarwerkregeling in de bouw

Bouwplaatsmedewerkers die vallen onder de cao Bouw & Infra komen mogelijk in aanmerking voor de zwaarwerkregeling. Met deze regeling kunnen zij maximaal 3 jaar eerder stoppen met werken! Hoe deze regeling verder werkt, lees je hier.

lees meer
Thuiswerkplek: wat moet je als werkgever doen?

Zoals bekend heeft de werkgever een verantwoordelijkheid om te zorgen voor veilige en gezonde arbeidsomstandigheden. Vanwege COVID-19 werken veel werknemers momenteel thuis, maar ook bij een thuiswerkplek heeft de werkgever verantwoordelijkheden.

lees meer
Vervaltermijnen verlof en goed werkgeverschap

Het stimuleren van het opnemen van verlofdagen is belangrijk om een goede werk-privé balans te kunnen borgen en draagt bij aan goed werkgeverschap.

lees meer
Compensatie transitievergoeding beëindiging bedrijfsactiviteit

Als bedrijfsactiviteiten eindigen door pensioen, ziekte of overlijden van de werkgever, is het mogelijk compensatie transitievergoeding aan te vragen.

lees meer
Kijk je beschikking WhK goed na!

Nog vóór het einde van het jaar 2020 ontvang je als werkgever een brief vanuit de belastingdienst met de premie Werkhervattingskas (WhK) voor 2021. Het is aan te raden deze WhK beschikking zorgvuldig te (laten) controleren, zodat je komend jaar niet te veel premie gaat betalen!

lees meer
Reminder: eHerkenning een must!

eHerkenning: de digitale sleutel voor werkgevers. Heb jij hem al? Op HRM gebied kun je er niet meer omheen.

lees meer
WAB to do, update

Heb jij de WAB, ofwel de “Wet Arbeid in Balans” inmiddels onder controle? Het omvat voor jou als werkgever aardig wat zaken waar je op moet letten.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!