Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert de Nederlandse overheid de realisatie van duurzame utiliteitsgebouwen. Subsidie is onder meer beschikbaar voor de renovatie van bestaande utiliteitsgebouwen en de realisatie van nieuwe utiliteitsgebouwen. Voorwaarde voor MIA-kwalificatie is certificering van het utiliteitsgebouw onder BREAAM-NL, GPR Gebouw, LEED of DGNB International.

De subsidie bestaat uit een extra investeringsaftrek voor de fiscale winst. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de mate van verduurzaming alsmede de gebruiksfunctie en het oppervlak (BVO) van het gebouw(deel). Het aftrek percentage bedraagt in 2023 minimaal 36% en maximaal 45% van de kwalificerende investeringskosten. Het maximale netto voordeel bedraagt daarmee ruim 11,5% van de kwalificerende investeringskosten.

Rekenvoorbeeld:

Duurzaam gerenoveerd of zeer duurzaam nieuw utiliteitsgebouw volgens GPR Gebouw.

Investering:€ 2.500.000
Milieu-Investeringsaftrek percentage:36%
Vennootschapsbelasting (hoog tarief):25,8%
  
Milieu-Investeringsaftrek (MIA):€ 900.000
Netto voordeel:€ 232.200

Net als bij investeringen in andere bedrijfsmiddelen, dienen investeringen in duurzame utiliteitsgebouwen binnen 3 maanden na het aangaan van de verplichting gemeld te worden bij de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) om voor de MIA in aanmerking te komen.

Onze subsidietak, IMC, heeft ruime ervaring met subsidieaanvragen voor verduurzamingsprojecten en helpt je graag verder om de subsidiekansen voor je projecten in kaart te brengen en te verzilveren.

MIA subsidie
Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Roland van de Graaf
Mail mij
Innovatie, subsidie en Europa

In Nederland worden jaarlijks meer dan 6500 Europese octrooien aangevraagd. Hiermee doen we niet onder voor andere EU-landen. […]

lees meer
Uitstel Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) tot september 2023

De openstelling van de eerder aangekondigde Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt uitgesteld tot september. De minister moet wachten […]

lees meer
SLIM-regeling: Tot € 25.000 subsidie voor ontwikkeling in mkb

In september is het weer mogelijk om SLIM-aanvraag in te dienen. Met deze regeling krijg je als ondernemer […]

lees meer
Subsidie voor innovatie in het mkb tot €350.000

Vanaf 14 maart zijn er weer nieuwe subsidies voor innovatieve projecten in het mkb. Tot 31 oktober worden […]

lees meer
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2023 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat […]

lees meer
Tegemoetkoming energiekosten voor het mkb (TEK-regeling)

De afgelopen periode is de tegemoetkoming energiekosten (TEK-regeling) veelvuldig in het nieuws geweest. Dit heeft natuurlijk te maken […]

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de […]

lees meer
IMC partner in Zakelijk Energieloket BAR

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) streven naar een CO2 neutrale en circulaire economie in 2050. Dat […]

lees meer
Het Waterstof Innovatietafel Netwerk officieel van start

In het bijzijn van demissionair-wethouder Duurzaamheid, Ton Spek (CDA), hebben een 25-tal ondernemers, de omgevingsdienst, de provincie en de gemeente Sliedrecht het initiatief maandag ondertekend.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2022 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2022 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2021 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2021 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
Subsidie “NL leert door”, ga er voor!

Als onderdeel van het steunpakket 2.0 van de overheid kunnen werknemers, flexwerkers, ZZP’ers, ondernemers en werkzoekenden een beroep doen op tegemoetkoming voor ontwikkeladvies en scholing: de regeling “NL leert door”!

lees meer
Scholen in de Drechtsteden bundelen ICT met steun van ESF

Schoolbesturen in de regio Drechtsteden bundelen hun krachten om ICT gezamenlijk naar een hoger plan te tillen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!