Vanaf 14 maart zijn er weer nieuwe subsidies voor innovatieve projecten in het mkb. Tot 31 oktober worden er middels de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) opvolgend 4 verschillende subsidies beschikbaar gesteld. De subsidies hebben ieder eigen voorwaarden en een eigen budget. Het schema ziet er als volgt uit:

RegelingOpeningSluiting
R&D Samenwerkingsprojecten AI14 maart 9:00 uur5 mei 17:00 uur
Haalbaarheidsprojecten  4 april 9:00 uur12 september 17:00 uur
Kennisvouchers  4 april 9:00 uur31 oktober 17:00 uur
R&D Samenwerkingsprojecten  6 juni 9:00 uur12 september 17:00 uur

Hieronder leggen we kort uit wat voor projecten in aanmerking komen voor de verschillende subsidies.

Haalbaarheidsprojecten

Een haalbaarheidsproject omvat een haalbaarheidsstudie, eventueel in combinatie met industrieel onderzoek of experimentele ontwikkeling. Bij een haalbaarheidsstudie moet u denken aan:

  • literatuuronderzoek
  • octrooionderzoek
  • inventarisatie van beschikbare technologie en potentiële partners
  • marktverkenning
  • concurrentieanalyse

Kennisvouchers

Wanneer je als onderneming een onderzoeksvraag wil laten uitzoeken door een kennisinstelling, dan kan je hiervoor gebruik maken van een kennisvoucher. De kennisvouchers worden aangeboden in twee varianten; kleine vouchers tot maximaal €5.250 en grote vouchers tot maximaal €9.000. De vouchers zijn bedoeld voor vragen met betrekking tot het vernieuwen producten, productieprocessen of diensten. Het is in sommige gevallen ook mogelijk om in samenwerking met meerdere partijen een kennisvraag te financieren met meerdere kennisvouchers.  

R&D samenwerkingsprojecten

De subsidie voor R&D samenwerkingen is grotendeels gelijk aan de subsidie voor R&D samenwerkingen gericht op AI. Deze regeling is enkel beschikbaar voor meer verschillende onderwerpen. Ook hier is het van belang dat er meerdere ondernemingen samenwerken aan 1 project. De samenwerking moet gericht zijn op het innoveren van een product, productieproces of een dienst. Let op: dit jaar is er ook apart subsidie beschikbaar voor R&D Samenwerkingsprojecten op het gebied van AI. Omdat mkb’ers vaak niet voldoende actuele kennis en kunde op het gebied van AI in huis hebben om de mogelijkheden ervan te benutten, is er nu een speciale subsidie voor dit onderwerp. Projecten die in aanmerking komen voor deze subsidie zijn samenwerkingsprojecten die zich richten op de generieke ontwikkeling van AI door middel van machine learning.

Denk je dat jouw onderneming in  aanmerking komt voor 1 van deze regelingen? Neem contact op met specialisten om de mogelijkheden voor de subsidie van een project te bespreken.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Roland van de Graaf
Mail mij
Pieter Braat
Mail mij
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2024 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Het doel van de BOSA-regeling is het stimuleren van de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen voor sportverenigingen en sportstichtingen.

lees meer
Innovatie, subsidie en Europa

In Nederland worden jaarlijks meer dan 6500 Europese octrooien aangevraagd. Hiermee doen we niet onder voor andere EU-landen.

lees meer
MIA subsidie voor utiliteitsgebouwen: renovatie en nieuwbouw

Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert de Nederlandse overheid de realisatie van duurzame utiliteitsgebouwen.

lees meer
Uitstel Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) tot september 2023

De openstelling van de eerder aangekondigde Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt uitgesteld tot september. De minister moet wachten op goedkeuring van de Europese Commissie voor de veranderingen die hij deze ronde wil doorvoeren.

lees meer
SLIM-regeling: Tot € 25.000 subsidie voor ontwikkeling in mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2024 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2023 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Tegemoetkoming energiekosten voor het mkb (TEK-regeling)

De afgelopen periode is de tegemoetkoming energiekosten (TEK-regeling) veelvuldig in het nieuws geweest. Dit heeft natuurlijk te maken met de heersende energiecrisis.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
IMC partner in Zakelijk Energieloket BAR

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) streven naar een CO2 neutrale en circulaire economie in 2050. Dat houdt de gemeenten ook in de toekomst aantrekkelijk om er te wonen en werken.

lees meer
Het Waterstof Innovatietafel Netwerk officieel van start

In het bijzijn van demissionair-wethouder Duurzaamheid, Ton Spek (CDA), hebben een 25-tal ondernemers, de omgevingsdienst, de provincie en de gemeente Sliedrecht het initiatief maandag ondertekend.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2022 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2022 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2021 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2021 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
Subsidie “NL leert door”, ga er voor!

Als onderdeel van het steunpakket 2.0 van de overheid kunnen werknemers, flexwerkers, ZZP’ers, ondernemers en werkzoekenden een beroep doen op tegemoetkoming voor ontwikkeladvies en scholing: de regeling “NL leert door”!

lees meer
Scholen in de Drechtsteden bundelen ICT met steun van ESF

Schoolbesturen in de regio Drechtsteden bundelen hun krachten om ICT gezamenlijk naar een hoger plan te tillen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!