In Nederland worden jaarlijks meer dan 6500 Europese octrooien aangevraagd. Hiermee doen we niet onder voor andere EU-landen. In 2022 vroegen alleen Duitsland en Frankrijk meer octrooien aan per inwoner. Deze octrooien zijn van belang omdat ze ondernemers tijd, geld en energie besparen, voor het beschermen van hun uitvindingen. Tot op heden was het systeem echter versnipperd binnen Europa. Om een uitvinding binnen Europa te beschermen moest een ondernemer bij 17 landen een octrooiaanvraag indienen, ieder met eigen administratieve verplichtingen en vertaaleisen. Vanaf juni is dit verleden tijd. Met de oprichting van het unitair octrooi kan een ondernemer op 1 plek een octrooiaanvraag indienen dat geldig is in 17 landen.

Per juni 2023 1 octrooisysteem

Met de ingang van het nieuwe Europese octrooisysteem opent ook de Europese rechtbank voor octrooirechtszaken. Deze rechtbank, ook wel The Unified Patent Court (UPC), kent twee hoofdvestigingen. De hoofdvestigingen bevinden zich in München en Parijs. Daarnaast opent er een lokale vestiging in Den Haag. Deze lokale vestiging zal vooral een uitkomst bieden voor het innovatieve mkb, zij kunnen zo gemakkelijk in Nederland procederen in zowel het Engels als het Nederlands.

17 Europese landen

De 17 europese landen zijn naast Nederland, België, Bulgarije, Denemarken, Duitsland, Estland, Finland, Frankrijk, Italië, Letland, Litouwen Luxemburg, Malta, Oostenrijk, Portugal, Slovenië en Zweden. Andere Europese landen kunnen zich later nog aansluiten.

Bij IMC zien ze in de dagelijkse subsidiepraktijk en bij regelingen zoals de WBSO, regelmatig situaties waarbij ondernemers terughoudend zijn rond patentaanvragen. Dat kan nadelig uitpakken, want in een aantal situaties is bijvoorbeeld de Innovatiebox afhankelijk va de vraag of er al dan niet een patent is. Concreet betekent dit nieuwe octrooisysteem, voor innovatieve ondernemingen minder administratieve rompslomp én kosten bij de bescherming van hun kennis!

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Roland van de Graaf
Mail mij
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2024 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Het doel van de BOSA-regeling is het stimuleren van de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen voor sportverenigingen en sportstichtingen.

lees meer
MIA subsidie voor utiliteitsgebouwen: renovatie en nieuwbouw

Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert de Nederlandse overheid de realisatie van duurzame utiliteitsgebouwen.

lees meer
Uitstel Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) tot september 2023

De openstelling van de eerder aangekondigde Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt uitgesteld tot september. De minister moet wachten op goedkeuring van de Europese Commissie voor de veranderingen die hij deze ronde wil doorvoeren.

lees meer
SLIM-regeling: Tot € 25.000 subsidie voor ontwikkeling in mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2024 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Subsidie voor innovatie in het mkb tot €350.000

Vanaf 14 maart zijn er weer nieuwe subsidies voor innovatieve projecten in het mkb. Tot 31 oktober worden er middels de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) opvolgend 4 verschillende subsidies beschikbaar gesteld.

lees meer
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2023 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Tegemoetkoming energiekosten voor het mkb (TEK-regeling)

De afgelopen periode is de tegemoetkoming energiekosten (TEK-regeling) veelvuldig in het nieuws geweest. Dit heeft natuurlijk te maken met de heersende energiecrisis.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
IMC partner in Zakelijk Energieloket BAR

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) streven naar een CO2 neutrale en circulaire economie in 2050. Dat houdt de gemeenten ook in de toekomst aantrekkelijk om er te wonen en werken.

lees meer
Het Waterstof Innovatietafel Netwerk officieel van start

In het bijzijn van demissionair-wethouder Duurzaamheid, Ton Spek (CDA), hebben een 25-tal ondernemers, de omgevingsdienst, de provincie en de gemeente Sliedrecht het initiatief maandag ondertekend.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2022 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2022 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2021 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2021 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
Subsidie “NL leert door”, ga er voor!

Als onderdeel van het steunpakket 2.0 van de overheid kunnen werknemers, flexwerkers, ZZP’ers, ondernemers en werkzoekenden een beroep doen op tegemoetkoming voor ontwikkeladvies en scholing: de regeling “NL leert door”!

lees meer
Scholen in de Drechtsteden bundelen ICT met steun van ESF

Schoolbesturen in de regio Drechtsteden bundelen hun krachten om ICT gezamenlijk naar een hoger plan te tillen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!