In Nederland wordt de helft van alle grondstoffen gebruikt door de bouwsector en maar liefst 40% van alle afvalstromen in Nederland is afkomstig uit bouw- en sloopwerkzaamheden. Verbranden van dit afval zorgt voor zo’n 35% van onze totale CO2-uitstoot. Om de Nederlandse doelstellingen voor circulariteit en CO2-uitstoot voor 2030 en 2050 te halen, is actie nodig.

Om slimmer om te gaan met materialen die overblijven aan het einde van een bouwproject, hebben verschillende partijen de handen in een geslagen om het realiseren van een Circulaire bouwhub in de regio Drechtsteden mogelijk te maken. Subsidie-adviesbureau IMC is erbij betrokken om de subsidiemogelijkheden te verkennen.  

Plek voor herbruikbare bouwmaterialen

De Circulaire bouwhub in Dordrecht heeft als doel om als centrale locatie te gaan dienen waar gebruikte bouwmaterialen kunnen worden opgeslagen, bewerkt en gereedgemaakt voor hergebruik. De bouwmaterialen geschikt voor de bouwhub kunnen worden onderverdeeld in drie verschillende hoofdstromen. De eerste zijn de nog onaangeraakte bouwmaterialen, zoals tegels, die over zijn op de bouw. De tweede hoofdstroom zijn de gebruikte materialen die nog herbruikbaar zijn, vaak na enige inspanning, zoals het verwijderen van schroeven. De derde hoofdstroom zijn de materialen die schoongemaakt en gereviseerd worden voor woningcorporaties, denk hierbij aan kranen en toiletpotten met een lange levensduur die nu nog vaak worden weggegooid bij renovatieprojecten.

Dit kan enkel gerealiseerd worden door gezamenlijke inspanningen en de hub staat dan ook open voor iedereen. De initiatiefnemers van de circulaire bouwhub in Dordrecht zijn Constructif, Krijgsman Bouw, KoreNet BV, de gemeente Dordrecht, Drechtwerk en Hoger Onderwijs Drechtsteden. Het onderzoek naar de haalbaarheid van dit initiatief is uitgevoerd door Stichting Maatschappelijk Betrokken Dordrecht.

Geen eenvoudige opgave

Het realiseren van een circulaire bouwhub is een complex proces met uitdagingen zoals de dekking van de aanloopkosten, onvoldoende personeel en het verbinden van vraag en aanbod van de materialen. Desondanks is er veel interesse en enthousiasme, vooral vanuit partijen zoals aannemers, woningcorporaties en onderwijsinstellingen, die de milieuvoordelen en sociale impact van zo’n hub erkennen. Naast de bovengenoemde milieuwinst is er ook een sociale functie van de hub, door het bieden van werkgelegenheid aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

IMC heeft uitgebreide ervaring met projecten die, zoals ze dat zelf graag zeggen ‘niet vanzelf’ tot stand komen. Op het moment ligt de focus bij hen op de ontwikkeling van nieuwe projecten én het benutten van subsidie mogelijkheden. Is je interesse gewekt en wil je meer weten? Neem dan contact met ze op.

Op het gebied van duurzaamheid werken ze bij IMC nauw samen met onze collega’s en met QuatroHR. Denk daarbij bijvoorbeeld aan duurzaamheidsrapportages (CSRD regelgeving), duurzame inzetbaarheid en de verduurzaming van bedrijfsterreinen.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Roland van de Graaf
Mail mij
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2024 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Het doel van de BOSA-regeling is het stimuleren van de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen voor sportverenigingen en sportstichtingen.

lees meer
Innovatie, subsidie en Europa

In Nederland worden jaarlijks meer dan 6500 Europese octrooien aangevraagd. Hiermee doen we niet onder voor andere EU-landen.

lees meer
MIA subsidie voor utiliteitsgebouwen: renovatie en nieuwbouw

Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert de Nederlandse overheid de realisatie van duurzame utiliteitsgebouwen.

lees meer
Uitstel Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) tot september 2023

De openstelling van de eerder aangekondigde Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt uitgesteld tot september. De minister moet wachten op goedkeuring van de Europese Commissie voor de veranderingen die hij deze ronde wil doorvoeren.

lees meer
SLIM-regeling: Tot € 25.000 subsidie voor ontwikkeling in mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2024 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Subsidie voor innovatie in het mkb tot €350.000

Vanaf 14 maart zijn er weer nieuwe subsidies voor innovatieve projecten in het mkb. Tot 31 oktober worden er middels de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) opvolgend 4 verschillende subsidies beschikbaar gesteld.

lees meer
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2023 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Tegemoetkoming energiekosten voor het mkb (TEK-regeling)

De afgelopen periode is de tegemoetkoming energiekosten (TEK-regeling) veelvuldig in het nieuws geweest. Dit heeft natuurlijk te maken met de heersende energiecrisis.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
IMC partner in Zakelijk Energieloket BAR

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) streven naar een CO2 neutrale en circulaire economie in 2050. Dat houdt de gemeenten ook in de toekomst aantrekkelijk om er te wonen en werken.

lees meer
Het Waterstof Innovatietafel Netwerk officieel van start

In het bijzijn van demissionair-wethouder Duurzaamheid, Ton Spek (CDA), hebben een 25-tal ondernemers, de omgevingsdienst, de provincie en de gemeente Sliedrecht het initiatief maandag ondertekend.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2022 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2022 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2021 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2021 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
Subsidie “NL leert door”, ga er voor!

Als onderdeel van het steunpakket 2.0 van de overheid kunnen werknemers, flexwerkers, ZZP’ers, ondernemers en werkzoekenden een beroep doen op tegemoetkoming voor ontwikkeladvies en scholing: de regeling “NL leert door”!

lees meer
Scholen in de Drechtsteden bundelen ICT met steun van ESF

Schoolbesturen in de regio Drechtsteden bundelen hun krachten om ICT gezamenlijk naar een hoger plan te tillen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!