Maandag 11 april ging de allereerste Waterstof Innovatietafel van start in Sliedrecht. Werkgevers Drechtsteden stimuleren innovatie en economische bedrijvigheid in de Drechtsteden. Energietransitie en waterstof zijn daarbij belangrijke speerpunten. IMC is samen met Werkgevers Drechtsteden één van de founding partners van het Waterstof Innovatietafel Netwerk in de regio en verantwoordelijk voor het organiseren van zaken die met subsidiemogelijkheden te maken hebben.

In het bijzijn van demissionair-wethouder Duurzaamheid, Ton Spek (CDA), hebben een 25-tal ondernemers, de omgevingsdienst, de provincie en de gemeente Sliedrecht het initiatief maandag ondertekend.

Elektrolyse

Jacob Klink, voorzitter van Werkgevers Drechtsteden, onderstreepte het belang van waterstof elektrolyse en samenwerking. Groene waterstof speelt een belangrijke rol in de energietransitie voor industrie en transport.

Het aardgasvrij maken van productieprocessen is met waterstof technisch goed mogelijk en levert volgens de betrokkenen een enorme CO2 besparing op. Waterstof wordt daarbij ook gezien als één van de alternatieven om een overschot aan duurzaam opgewekte elektriciteit in op te slaan. Het belang van waterstof en het stimuleren van innovatieve technieken is door de gemeenteraad van Sliedrecht nadrukkelijk benoemd bij vaststelling van de Regionale EnergieStrategie (RES 2021).

“Het is belangrijk dat iedereen meedoet in de energietransitie. Als het Sliedrechtse bedrijfsleven wil investeren in de productie en toepassing van innovaties in groene waterstof, dan word ik daar als wethouder duurzaamheid enthousiast van en is dit een mooi voorbeeld van de koplopers positie die we met Smart Delta Drechtsteden willen realiseren”, aldus demissionair-wethouder Ton Spek.

Samen sneller verduurzamen

Het bijzondere van dit initiatief is dat de lokale productie van groene waterstof door een waterstof electrolyser direct gekoppeld wordt aan de vraag naar waterstof bij afnemers. Dat is ook de reden dat Cérélia Netherlands en Sonneveld bakkerijgrondstoffen deel uitmaken van deze innovatietafel.

Beide bedrijven, die gevestigd zijn op het bedrijvencluster aan de zuidzijde van Sliedrecht en Papendrecht, verbruiken veel gas bij hun productie en zien waterstof als geschikt alternatief. Door hun deelname aan de innovatietafel willen zij de productieprocessen sneller kunnen verduurzamen en bijdragen aan het ontwikkelen van een haalbare oplossing.

Meer weten?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden voor de subsidie én uitvoering van een project te bespreken. Fotografie: Gemeente Sliedrecht

Bron

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Roland van de Graaf
Mail mij
Circulaire bouwhub Dordrecht

Verbranden van bouwafval zorgt voor zo’n 35% van onze totale CO2-uitstoot. Om de Nederlandse doelstellingen voor circulariteit en CO2-uitstoot voor 2030 en 2050 te halen, is actie nodig.

lees meer
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2024 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Subsidieregeling stimulering bouw en onderhoud sportaccommodaties

Het doel van de BOSA-regeling is het stimuleren van de ontwikkeling en instandhouding van sportaccommodaties en de aanschaf van sportmaterialen voor sportverenigingen en sportstichtingen.

lees meer
Innovatie, subsidie en Europa

In Nederland worden jaarlijks meer dan 6500 Europese octrooien aangevraagd. Hiermee doen we niet onder voor andere EU-landen.

lees meer
MIA subsidie voor utiliteitsgebouwen: renovatie en nieuwbouw

Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert de Nederlandse overheid de realisatie van duurzame utiliteitsgebouwen.

lees meer
Uitstel Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) tot september 2023

De openstelling van de eerder aangekondigde Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt uitgesteld tot september. De minister moet wachten op goedkeuring van de Europese Commissie voor de veranderingen die hij deze ronde wil doorvoeren.

lees meer
SLIM-regeling: Tot € 25.000 subsidie voor ontwikkeling in mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2024 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Subsidie voor innovatie in het mkb tot €350.000

Vanaf 14 maart zijn er weer nieuwe subsidies voor innovatieve projecten in het mkb. Tot 31 oktober worden er middels de Mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT) opvolgend 4 verschillende subsidies beschikbaar gesteld.

lees meer
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2023 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! In maart is er weer de mogelijkheid jouw SLIM- aanvraag in te dienen.

lees meer
Tegemoetkoming energiekosten voor het mkb (TEK-regeling)

De afgelopen periode is de tegemoetkoming energiekosten (TEK-regeling) veelvuldig in het nieuws geweest. Dit heeft natuurlijk te maken met de heersende energiecrisis.

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de deadline nadert herinneren we je hier graag nog eens aan.

lees meer
IMC partner in Zakelijk Energieloket BAR

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) streven naar een CO2 neutrale en circulaire economie in 2050. Dat houdt de gemeenten ook in de toekomst aantrekkelijk om er te wonen en werken.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2022 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2022 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2021 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2021 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
Subsidie “NL leert door”, ga er voor!

Als onderdeel van het steunpakket 2.0 van de overheid kunnen werknemers, flexwerkers, ZZP’ers, ondernemers en werkzoekenden een beroep doen op tegemoetkoming voor ontwikkeladvies en scholing: de regeling “NL leert door”!

lees meer
Scholen in de Drechtsteden bundelen ICT met steun van ESF

Schoolbesturen in de regio Drechtsteden bundelen hun krachten om ICT gezamenlijk naar een hoger plan te tillen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!