De openstelling van de eerder aangekondigde Subsidieregeling Duurzame Energieproductie (SDE++) wordt uitgesteld tot september. De minister moet wachten op goedkeuring van de Europese Commissie voor de veranderingen die hij deze ronde wil doorvoeren.

De SDE++ biedt subsidie voor maatregelen die de productie van CO2 verminderen, of bestaande CO2 afvangen. De regeling kent subsidie toe per ton vermindering CO2 die zal worden gerealiseerd. Dit bedrag wordt vervolgens gecorrigeerd met een bedrag dat is gebaseerd op de elektriciteits-, gas- en/of warmteprijzen. De SDE++ regeling wordt in vijf opeenvolgende fasen opengesteld. De data voor de openstelling in 2023 ziet er als volgt uit:

Fase 1€ 90/ton CO2September – nader te bepalen
Fase 2€ 180/ton CO2 
Fase 3€ 240/ton CO2 
Fase 4€ 300/ton CO2 
Fase 5€ 400/ton CO2 

Het budget voor 2023 is verhoogd naar € 8 miljard. Omdat de aanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst, heeft de aanvrager zodoende de keuze tussen een hogere kans op een lager subsidiebedrag en een lagere kans op een hoger subsidiebedrag. Later indienen dan op de openingsdatum van een ronde levert echter geen hoger subsidiebedrag op, terwijl het budget wel intussen uitgeput kan zijn door eerder ingediende aanvragen.

Binnen het genoemde budget zijn er dit jaar voor het eerst afgekaderde budgetten voor specifieke onderwerpen. Dit zijn technieken die die zich nog in een vroeg stadium van ontwikkeling bevinden, en daardoor relatief duur zijn per gereduceerde ton CO2. De technieken die een eigen budget hebben zijn: lage temperatuurwarmte, hoge temperatuurwarmte en bijvoorbeeld groene waterstof.

Vanwege de hoge energieprijzen is de correctieprijs van dit jaar ook hoog. De RVO waarschuwt daarom dat de uitgekeerde subsidie dit jaar lager zal zijn dan vorige jaren.

De SDE++ regeling is relatief ingewikkeld, wij helpen daarom graag om deze regeling aan te vragen.

SDE++
Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Roland van de Graaf
Mail mij
Innovatie, subsidie en Europa

In Nederland worden jaarlijks meer dan 6500 Europese octrooien aangevraagd. Hiermee doen we niet onder voor andere EU-landen. […]

lees meer
MIA subsidie voor utiliteitsgebouwen: renovatie en nieuwbouw

Met de milieu-investeringsaftrek (MIA) stimuleert de Nederlandse overheid de realisatie van duurzame utiliteitsgebouwen. Subsidie is onder meer beschikbaar […]

lees meer
SLIM-regeling: Tot € 25.000 subsidie voor ontwikkeling in mkb

In september is het weer mogelijk om SLIM-aanvraag in te dienen. Met deze regeling krijg je als ondernemer […]

lees meer
Subsidie voor innovatie in het mkb tot €350.000

Vanaf 14 maart zijn er weer nieuwe subsidies voor innovatieve projecten in het mkb. Tot 31 oktober worden […]

lees meer
SLIM-regeling: subsidie voor de ontwikkeling in het mkb

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2023 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat […]

lees meer
Tegemoetkoming energiekosten voor het mkb (TEK-regeling)

De afgelopen periode is de tegemoetkoming energiekosten (TEK-regeling) veelvuldig in het nieuws geweest. Dit heeft natuurlijk te maken […]

lees meer
Kantoorpanden verplicht energielabel C te dragen

Afgelopen november hebben we in de vastgoednieuwsbrief informatie verstrekt over het verplichte energielabel C voor kantoorgebouwen. Aangezien de […]

lees meer
IMC partner in Zakelijk Energieloket BAR

De gemeenten Barendrecht, Albrandswaard en Ridderkerk (BAR) streven naar een CO2 neutrale en circulaire economie in 2050. Dat […]

lees meer
Het Waterstof Innovatietafel Netwerk officieel van start

In het bijzijn van demissionair-wethouder Duurzaamheid, Ton Spek (CDA), hebben een 25-tal ondernemers, de omgevingsdienst, de provincie en de gemeente Sliedrecht het initiatief maandag ondertekend.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2022 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2022 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
SLIM: tot € 25.000 aan subsidie voor personeel

Heb jij als ondernemer het voornemen om in 2021 te investeren in de ontwikkeling van jouw medewerkers? Dat komt goed uit! Vanaf 1 maart 2021 opent er namelijk weer een nieuwe SLIM-ronde.

lees meer
Subsidie “NL leert door”, ga er voor!

Als onderdeel van het steunpakket 2.0 van de overheid kunnen werknemers, flexwerkers, ZZP’ers, ondernemers en werkzoekenden een beroep doen op tegemoetkoming voor ontwikkeladvies en scholing: de regeling “NL leert door”!

lees meer
Scholen in de Drechtsteden bundelen ICT met steun van ESF

Schoolbesturen in de regio Drechtsteden bundelen hun krachten om ICT gezamenlijk naar een hoger plan te tillen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!