De verkoop van een bedrijf is een complex proces. Helemaal als het bedrijf van jou is en je er jaren aan gebouwd hebt. Dat is niet niks. Hoe draag je de onderneming over aan de volgende generatie, een trouwe (groep) werknemer(s) of aan een buitenstaander? Waar moet je op letten bij een management buy in en due diligence? Waarschijnlijk doorloop je dit traject voor de eerste én laatste keer.

De verkoopprijs en voorwaarden worden niet alleen bepaald door cijfers. Ook de marktpositie, reputatie en (technologische) ontwikkelingen in de markt spelen een rol. Datzelfde geldt voor persoonlijke motieven die meespelen naast zakelijke overwegingen. Tenslotte is er dan nog het daadwerkelijke verkoopproces. Daarin zijn zaken belangrijk als het aantal geïnteresseerde kopers, de timing van de verkoop en de aanpak in de onderhandelingen.

Ervaren bedrijfsverkopers

De bedrijfsadviseurs van Hoek en Blok hebben gelukkig veel ervaring met bedrijfsverkopen en staan je bij in alle stappen van dit proces. Van het uitvoeren van een bedrijfswaardering tot het moment dat je daadwerkelijk het bedrijf te koop zet. Hierbij kan je denken aan het vinden van en het onderhandelen met een geschikte verkoper, het type transactie en het opstellen van de juiste juridische en fiscale documenten.

Je wilt hoe dan ook goed afscheid nemen en terugkijken op een succesvolle verkoop van je bedrijf.

De voordelen

  • De bedrijfsadviseur neemt het voortouw en zorgt dat het proces blijft lopen op basis van specialistische kennis en ervaring.
  • Met behulp van exclusieve platforms en een groot netwerk wordt er voor je gezocht naar potentiële kopers.
  • De sterke onderhandelingsvaardigheden en kritische houding van de bedrijfsadviseur zorgen voor een zo hoog mogelijke verkoopprijs en vangen spanningen en emoties op.

Een bedrijfsadviseur die jou als ondernemer ontzorgt en voor je door het vuur gaat. Dat geeft rust en ruimte! Zo kun jij je blijven focussen op je bedrijf of op nieuwe uitdagingen.

In 7 stappen je bedrijf verkopen

Onze begeleiding zorgt voor een vloeiende bedrijfsverkoop

1. Voorbereiding

We beginnen met een persoonlijk gesprek waarin jouw wensen worden besproken. Na dit gesprek wordt er een indicatieve waarde bepaald om een idee te krijgen wat het bedrijf zal gaan opleveren.

2. Opstellen informatiememorandum

In het informatiememorandum brengen we de informatie over het bedrijf zo goed mogelijk in kaart voor de potentiële koper. We zorgen voor een fraaie presentatie zodat potentiële kopers een goede eerste indruk krijgen van het bedrijf.

3. Te koop zetten

Dan gaat het gebeuren! Het bedrijf wordt in de markt gezet met behulp van onze partner platforms en ons uitgebreid netwerk. We benaderen potentiële kopers en leveren een duidelijk overzicht van de geïnteresseerde partijen.

4. Geïnteresseerde partijen

Wanneer geïnteresseerde partijen zich aanbieden tekenen zij een geheimhoudingsverklaring en ontvangen zij het informatiememorandum. We beantwoorden vragen over het memorandum en verzorgen gesprekken voor je met potentiële kopers, zodat deze een niet-bindend bod uit kunnen brengen.

5. Onderhandelingen

In overleg met elkaar bepalen we de vervolgstappen. In gesprek met de bieders proberen we het onderste voor je uit de kan te halen. Het uiteindelijke doel is hier om met de meest geschikte partij exclusiviteit te bereiken.

6. Onderzoeksfase

De gemaakte afspraken met de potentiële koper worden vastgelegd in een intentieovereenkomst. Vervolgens krijgt deze partij de ruimte om een boekenonderzoek (due diligence) uit te voeren.

7. Closing

Bij een positieve uitkomst van het boekenonderzoek wordt de koopovereenkomst opgemaakt, getekend en bij de notaris vastgelegd. Dit betekent dat de transactie is afgerond en dus; champagne!

Je zaak eenvoudig verkopen

Onze specialisten weten hier alles van. Vul jouw gegevens in het onderstaande formulier en we nemen binnen 48uur contact met jou op!

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Julian Pieper
Mail mij
Rens Gamers
Mail mij
Ad Riebergen
Mail mij
Jan de Blok
Mail mij
Waar kunnen wij je verder mee helpen?
Wat komt er allemaal kijken bij een fusie met een ander bedrijf?
Wij staan voor je klaar
Hoe wordt de waarde van mijn bedrijf bepaald?
Wij staan voor je klaar
Wat is een due diligence onderzoek?
Wij staan voor je klaar
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Hoe om te gaan met onroerend goed bij een bedrijfsovername/-waardering

Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).

lees meer
Visie op de overnamemarkt 2023

Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.

lees meer
Klantverhaal: Demi Containers
Nadat Frans van Zomeren ruim 25 jaar geleden zijn eigen bedrijf begon, kwam hij al snel in contact met Jan de Blok voor de administratie. Een kwart eeuw later is het diezelfde Jan de Blok die Van Zomeren bijstaat bij de verkoop van de onderneming.
lees meer
Klantverhaal: YOS Bottle
Rotterdammer Joop Opmeer wilde van start-up naar scale-up en meldde zich aan bij de Dragons’ Den met zijn YOS Bottle. Een goed verhaal later had hij Michel Perridon aan boord als investeerder. “Maar toen begon het eigenlijk pas echt.”
lees meer
Contact
Meer informatie?

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.