Je wilt fuseren met een ander bedrijf. De krachten worden gebundeld! Fusies kunnen gepaard gaan met veel voordelen, zoals bijvoorbeeld de mogelijkheid om overheadkosten te verlagen en gezamenlijk meer inkoopkorting te bedingen. Ook kan het positieve effecten hebben op de concurrentiepositie, doordat nieuwe (geografische) markten kunnen worden toegevoegd.

Maar het is niet alles goud dat er blinkt in bedrijfsfusie-land. Sterker nog, veel bedrijfsfusies mislukken. Cultuurverschillen kunnen opspelen. Het is belangrijk dat de toekomstige partners dezelfde waarden delen of gaan delen. En dan niet alleen op directieniveau, maar vooral op de werkvloer, want juist daar doen zich die cultuurverschillen voor.

De belangrijkste oorzaak van een niet-geslaagde bedrijfsfusie ligt ‘m echter in de executiefase. De strategische motieven achter het samengaan zijn niet goed uitgedacht en bieden daardoor te weinig houvast voor een doortastende integratie.

Valkuilen bedrijfsfusies

Wij loodsen regelmatig ondernemers door bedrijfsfusies en -overnames, kennen de valkuilen en staan je graag bij. Want het is ook allerminst eenvoudig. De communicatie met medewerkers, klanten en andere stakeholders moet goed worden aangepakt. Financiële systemen, administraties, ERP-systemen, HR- en CRM-systemen moeten worden geïntegreerd; net als bijvoorbeeld arbeids- en leveringsvoorwaarden. En dan zijn we nog verre van compleet.

Onder begeleiding van onze adviseurs gaan integratieteams en de directies van de betrokken ondernemingen aan de slag om alles goed door te spreken en uit te denken. Een fusie heeft financieel, fiscaal en juridisch grote gevolgen. Onze uitgebreide ervaring op dit vlak kan de doorslag geven om ervoor te zorgen dat de bedachte vruchten ervan ook daadwerkelijk geplukt kunnen worden.

Hele traject

Je kunt ons inschakelen voor begeleiding van het hele traject van een bedrijfsfusie. Van het zoeken en vinden van een goede partner en de due diligence-fase tot aan het opstellen van de juiste juridische, fiscale en andere documenten én de voorbereiding en executie van de daadwerkelijke integratie van de twee bedrijven.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Julian Pieper
Mail mij
Rens Gamers
Mail mij
Ad Riebergen
Mail mij
Jan de Blok
Mail mij
Waar kunnen wij je verder mee helpen?
Welke bedrijfsfinanciering past bij mij?
Wij staan voor je klaar
Waar moet ik aan denken bij een bedrijfsovername?
Wij staan voor je klaar
Hoe wordt de waarde van mijn bedrijf bepaald?
Wij staan voor je klaar
Wat is een due diligence-onderzoek
Wij staan voor je klaar
Waarom een goede exit-strategie zo belangrijk is

Iedere ondernemer weet dat het starten van een bedrijf niet eenvoudig is. Het overdragen van een eigen onderneming, na het jarenlang zorgvuldig opbouwen en realisatie van een mooie groei, is minstens zo’n grote uitdaging.

lees meer
Hoe om te gaan met onroerend goed bij een bedrijfsovername/-waardering

Bij het vaststellen van een bedrijfswaarde, bijvoorbeeld bij een overname, komt het regelmatig voor dat onroerend goed deel uitmaakt van de onderneming(structuur).

lees meer
Visie op de overnamemarkt 2023

Het afgelopen jaar stond in het teken van onzekerheid op meerdere vlakken, zo ook op economisch vlak. In de overnamemarkt betekende dit een afkoeling van de markt ten opzichte van het jaar 2021.

lees meer
Contact
Meer informatie?

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.