Door de uitbraak van het coronavirus zien wij steeds meer vraag naar het opstellen van een passend (levens)testament. Hierbij geven wij een korte uiteenzetting wat zo’n document voor je kan betekenen en hoe wij jou hierbij kunnen ondersteunen.

In een levenstestament kunt je jouw wensen vastleggen voor de situatie dat je wilsonbekwaam bent geworden; bijvoorbeeld als gevolg van een comasituatie of Alzheimer. Jij bepaalt in dit document wie over jouw verschillende vermogensbestanddelen mag beschikken en op welke wijze. Bijvoorbeeld:

  • Is je partner bevoegd om de gezamenlijke woning te verkopen?
  • Mogen ten laste van jouw vermogen schenkingen worden gedaan?

Dokter

Daarnaast kun je in een levenstestament wensen vastleggen op medisch gebied; wie mag er met de dokter spreken, in welke situatie wens je behandeld te worden en wanneer niet meer (handelingsge/-verbod).

In jouw testament bepaal je aan wie en op welke wijze je jouw vermogen achterlaat. Daarnaast benoem je in dit document de executeur en eventuele voogd en/of bewindvoerder. Daarbij is het van belang om bij het opstellen van deze wensen de fiscale consequenties in beeld te brengen. Dit geldt voor iedereen, maar zeker indien je (mede) eigenaar bent van een onderneming.

Stichting Administratiekantoor

Ben je (mede)aandeelhouder van een B.V. dan kan naast het (levens)testament de oprichting van een Stichting Administratiekantoor (STAK) gewenst zijn. In deze STAK benoem je een vervangend bestuur voor het geval dat je deze rol zelf niet meer kunt vervullen. Het vervangend bestuur zorgt voor continuatie van de onderneming zonder dat je hiermee jouw familieleden of erfgenamen belast.

Heb je nog geen (levens)testament of wil je een check van het bestaande document, neem dan contact op met onze estate planners. Zij inventariseren jouw wensen, maken je attent op de verschillende (on)mogelijkheden en hebben oog voor de fiscale optimalisatie. Zij hebben korte lijnen met diverse notarissen die jouw wensen vervolgens notarieel vastleggen.

Vragen?

Neem contact op:

Tabitha Rozeboom Bos
Mail mij
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
De Jubelton is passé, wat nu?

Wil je je kinderen helpen door een woning voor ze aan te schaffen dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Een beter alternatief; koop geen woning voor je kind, maar wordt de bank en verstrek de lening.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 1

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Beleggen in privé of in de B.V.?

Ben je benieuwd hoe jij je vermogen het beste kunt structureren?
Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we een advies op maat kunnen geven.

lees meer
Minder belasting betalen bij zorg kind na echtscheiding?

Ouders die na een echtscheiding de zorg voor een of meer kinderen jonger dan 12 jaar verdelen en daarnaast werken, kunnen beiden recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

lees meer
De beperkte gemeenschap van goederen; let op!

Sinds 1 januari 2018 trouw je in Nederland standaard in een beperkte gemeenschap van goederen tenzij er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld.

lees meer
Hoe goed zorg je voor jezelf?

Een ondernemer zorgt goed voor de zaak maar denkt vaak niet of nauwelijks aan zijn of haar persoonlijke financiële situatie. Ons programma ‘Privé-in-zicht’ helpt je eenvoudig deze financiën voor nu en later in beeld te brengen. Dat geeft rust!

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!