Wil je je kinderen helpen door een woning voor ze aan te schaffen dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Een beter alternatief; koop geen woning voor je kind, maar wordt de bank en verstrek de lening.

Startersvrijstelling

Is je kind tussen de 18 – 35 jaar oud en koopt hij/zij een woning van maximaal € 510.000 dan is de aankoop vrijgesteld van overdrachtsbelasting. Dit is de startersvrijstelling waarop het kind één keer in het leven een beroep mag doen voor de aanschaf van een hoofdverblijf. Als ouder leen je vervolgens het aankoopbedrag uit aan het kind tegen een marktconforme rente. Met deze constructie kun je € 53.040 besparen. Daarnaast komt de toekomstige waardestijging van het vastgoed ook gelijk voor rekening van het kind.

Jaarlijks betaalt het kind de rente en aflossing waarbij de rente voor het kind fiscaal aftrekbaar is in de Inkomstenbelasting. Als ouder ontvang je de rente- en aflossing in je bv of in privé en maak je meer rendement dan wanneer je het geld op een willekeurige spaarrekening laat staan. De keuze om de lening vanuit privé of de bv te verstrekken is afhankelijk van waar het vermogen zich bevindt, het rentepercentage dat is vastgesteld en het belastingtarief dat van toepassing is. Dit is per situatie verschillend.

Schenken

Om je kind vervolgens tegemoet te komen in de lasten heb je de mogelijkheid om hem/haar jaarlijks belastingvrij te schenken; voor 2024 is dat € 6.633 per kind. Daarnaast mag je het kind één keer per leven een verhoogde vrijstelling schenken; voor 2024 is dat € 31.813 voor kinderen tussen 18 -40 jaar.

Wil je nog verder gaan in het ondersteunen van je kind dan kun je ook jaarlijks ruim
€ 150.000 schenken binnen de 10% schenkbelasting. Bepaal afhankelijk van je financiële situatie of je dit bedrag daadwerkelijk overmaakt of weer terug leent (schenking op papier / schenking onder schuldigerkenning).

Wil je weten welke constructie het beste past bij jouw financiële situatie? Neem contact op met één van onze adviseurs van Privé-in-Zicht.

Schenken
Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Tabitha Rozeboom Bos
Mail mij
Tim Visser
Mail mij
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 1

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Beleggen in privé of in de B.V.?

Ben je benieuwd hoe jij je vermogen het beste kunt structureren?
Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we een advies op maat kunnen geven.

lees meer
Minder belasting betalen bij zorg kind na echtscheiding?

Ouders die na een echtscheiding de zorg voor een of meer kinderen jonger dan 12 jaar verdelen en daarnaast werken, kunnen beiden recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

lees meer
De beperkte gemeenschap van goederen; let op!

Sinds 1 januari 2018 trouw je in Nederland standaard in een beperkte gemeenschap van goederen tenzij er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld.

lees meer
Hoe goed zorg je voor jezelf?

Een ondernemer zorgt goed voor de zaak maar denkt vaak niet of nauwelijks aan zijn of haar persoonlijke financiële situatie. Ons programma ‘Privé-in-zicht’ helpt je eenvoudig deze financiën voor nu en later in beeld te brengen. Dat geeft rust!

lees meer
Belangrijk: levenstestament

Door de uitbraak van het coronavirus zien wij steeds meer vraag naar het opstellen van een passend (levens)testament. Hierbij geven wij een korte uiteenzetting wat zo’n document voor je kan betekenen en hoe wij jou hierbij kunnen ondersteunen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!