Om deze vraag te beantwoorden is het onder andere van belang om te weten:

  • Is het vermogen aanwezig in privé of in de B.V.?
  • Wat is de omvang van het vermogen? Hoe hoger het vermogen in box 3, hoe hoger de belastingdruk.
  • Wat is je risicobereidheid? Een hoog rendement gaat vaak hand-in-hand met een hoog risico.
  • Hoeveel winst maak je in de B.V.? De omvang van de winst bepaalt het tarief voor de vennootschapsbelasting.

Vermogen in de B.V.

Als het vermogen al in de B.V. aanwezig is, dan is het aantrekkelijk om het vermogen naar privé uit te keren en er daarmee te beleggen bij:

  1. Een verwacht jaarrendement van minimaal 4 %, indien de omvang van het vermogen past in de eerste schijf van box 3 (€ 50.000 / € 100.000).
  2. Een verwacht jaarrendement van minimaal 9%, indien de omvang van het vermogen past in de tweede schijf van box 3 (tot € 950.000 / € 1.900.000)
  3. Een verwacht jaarrendement van minimaal 12%, indien de omvang van het vermogen daarboven ligt.

Bij bovenstaande berekening is uitgegaan van een vennootschapsbelastingtarief van 15% en een aanmerkelijk belang heffing van 26,9%. Als vermogen uitgekeerd wordt aan privé blijft er door de betaling van aanmerkelijk belang heffing nog maar 73,1% van het vermogen over om te laten renderen.

Als we  bovenstaande verwachte rendementen in acht nemen dat hogere rendementen vaak hand-in-hand gaan met een hoger risicoprofiel dan kan beleggen in de B.V. nog als bijkomend voordeel hebben dat er een mogelijkheid bestaat tot verliesverrekening.

Een mooi alternatief kan zijn: vanuit de B.V. lenen aan privé en in privé laten renderen. Let hierbij op het Wetsvoorstel Excessief lenen! Bovendien moet er sprake zijn van een zakelijke leningovereenkomst.

Vermogen in box 3 (privé)

Stel nu dat het geld in privé is verdiend en niet in de B.V., hoe zit het dan met de omslagpunten?

Als het vermogen in privé aanwezig is (box 3) dan is het aantrekkelijk om dit vermogen te storten in de B.V. bij:

  • Een verwacht jaarrendement van maximaal 1,5% indien de omvang van het vermogen past in de eerste schijf van box 3 (€ 50.000 / € 100.000).
  • Een verwacht jaarrendement van maximaal 4% indien de omvang van het vermogen past in de tweede schijf en daarboven.

In bovenstaande berekening is nog geen rekening gehouden met de kosten van het aanhouden van een B.V. Daarnaast kun je gemakkelijk geld storten in de B.V. maar om het geld er daarna uit te halen moeten er notariskosten gemaakt worden. Houd je rekening met deze kosten dan liggen de omslagpunten hoger.

Ben je benieuwd hoe jij je vermogen het beste kunt structureren? Neem vrijblijvend contact met ons op zodat we een advies op maat kunnen geven.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Tabitha Rozeboom Bos
Mail mij
2023 afgesloten? Tijd om weer vooruit te kijken!

Na de afsluiting van het jaar 2023 is het belangrijk om even stil te staan en vooruit te kijken naar wat de toekomst kan gaan brengen. Wij willen je drie tips geven vanuit een aantal van onze disciplines.

lees meer
De Jubelton is passé, wat nu?

Wil je je kinderen helpen door een woning voor ze aan te schaffen dan betaal je 10,4% overdrachtsbelasting. Een beter alternatief; koop geen woning voor je kind, maar wordt de bank en verstrek de lening.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 2

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Trouwen als ondernemer – deel 1

In deze Hoek en Blog-serie volgen we het wel en wee van Jeroen, relatiebeheerder bij Hoek en Blok.

lees meer
Minder belasting betalen bij zorg kind na echtscheiding?

Ouders die na een echtscheiding de zorg voor een of meer kinderen jonger dan 12 jaar verdelen en daarnaast werken, kunnen beiden recht hebben op de inkomensafhankelijke combinatiekorting (IACK).

lees meer
De beperkte gemeenschap van goederen; let op!

Sinds 1 januari 2018 trouw je in Nederland standaard in een beperkte gemeenschap van goederen tenzij er huwelijkse voorwaarden worden opgesteld.

lees meer
Hoe goed zorg je voor jezelf?

Een ondernemer zorgt goed voor de zaak maar denkt vaak niet of nauwelijks aan zijn of haar persoonlijke financiële situatie. Ons programma ‘Privé-in-zicht’ helpt je eenvoudig deze financiën voor nu en later in beeld te brengen. Dat geeft rust!

lees meer
Belangrijk: levenstestament

Door de uitbraak van het coronavirus zien wij steeds meer vraag naar het opstellen van een passend (levens)testament. Hierbij geven wij een korte uiteenzetting wat zo’n document voor je kan betekenen en hoe wij jou hierbij kunnen ondersteunen.

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!