Wil je aan de slag met verduurzaming? Wij zijn er om jouw onderneming te begeleiden duurzame ambities naar […]
De laatste weken in het nieuws: ‘Nederlandse economie blijft achter op gebied van duurzaamheid’ en ‘Duurzaamheidsrapportage niet op het netvlies bij mkb’. Vraag jij je bij het lezen van dit soort koppen wel eens af of je misschien iets over het hoofd ziet?
Wat bepaalt reputatie en merkwaarde?
Steeds meer wordt reputatie en merkwaarde van bedrijven bepaald door de maatschappelijke impact die ze hebben. Wat streven bedrijven na op gebied van klimaat, milieu en samenleving? Welke doelen stellen ze en hoe meten ze resultaat? Het meten van en rapporteren over niet-financiële prestaties is steeds belangrijker. Op de arbeidsmarkt is dit bijvoorbeeld al concreet voelbaar.
De rapportage wetgeving verandert….
Uit onderzoek van ABN Amro blijkt dat maar liefst 100.000 mkb-bedrijven met duurzaamheidsrapportage te maken gaan krijgen. En dat terwijl twee derde van de mkb-bedrijven nog onbekend is met de nieuwe CSRD-richtlijn.
Waar gaat dat dan over? De CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive) is de Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage. Een CSRD-verslag geeft je stakeholders inzicht in de impact op mens, klimaat en milieu. De impact van je eigen onderneming én die van je partners in de keten. Voor grote ondernemingen* geldt boekjaar 2025 meestal als eerste rapportagejaar. Belangrijk dus om 2024 te gebruiken om voor te bereiden, processen in te richten, data te verzamelen, ervaring op te doen en daarvan te leren.
….. ook voor mkb-bedrijven
Valt je onderneming niet onder de CSRD? Ook dan is het belangrijk om je voor te bereiden. Want ook aan mkb-bedrijven zal steeds vaker informatie over duurzaamheidsprestaties worden gevraagd, bijvoorbeeld bij een financieringsaanvraag of een offertetraject. Daarnaast zullen grote bedrijven aan kleinere partners in hun keten informatie opvragen rondom hun impact op mens, klimaat en milieu om in het CSRD-verslag te verwerken.
De waarde van duurzaamheidsrapportage
Roept CSRD het gevoel op dat je door het zoveelste hoepeltje moet springen? Wij kijken er anders naar. Een rapportage volgens CSRD geeft je inzicht in hoe je ervoor staat, hoe klanten, leveranciers en buren naar je kijken en wat ze van je verwachten. Wat gebeurt er in je sector en wat doen ketenpartners? Het laat je zien waar je risico’s en kansen liggen, hoe je kunt ontwikkelen en met wie dat kansrijk is. Kortom, kans op meer!
Ons advies
Ons advies is dan ook om je duurzaamheidsverslag strategisch in te zetten en niet te zien als een ‘vink-lijstje’. Als Hoek en Blok volgen we wetgeving en ontwikkelingen op de voet en helpen we je graag. Wij hebben de experts in huis om je te helpen bij het formuleren van een duurzame strategie en om voor te bereiden op een assurance-proof duurzaamheidsverslag. Wil je aan de slag met een duurzaam project? Spar dan eens met onze specialisten op gebied van subsidies, financieren of duurzaam personeelsbeleid.
*Onder de CSRD gaan alle grote bedrijven vallen die aan twee van de volgende drie criteria voldoen: omzet is hoger dan €50 miljoen per jaar, balanstotaal is meer dan €25 miljoen per jaar en meer dan 250 medewerkers
Bij Hoek en Blok zetten we ons in voor duurzaamheid, niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze eigen initiatieven. Daarom zijn we trots om ons vernieuwde Hoek en Blok Schrift te introduceren!
Een plan voor duurzaamheid is tegenwoordig onmisbaar voor mkb-bedrijven. Niet alleen zijn klanten, opdrachtgevers en financiers geïnteresseerd in hoe duurzaam je werkt, ook de wetgeving wordt steeds strenger. Maar waar start je?
Toekomstbestendig ondernemen en daarover rapporteren: urgent én belangrijk. Maar voor veel bedrijven ook: onbekend terrein, complex en tijdrovend. Hoe pak je dat aan? Spar er eens over met jouw accountant of adviseur van Hoek en Blok!