Toekomstbestendig ondernemen en daarover rapporteren: urgent én belangrijk. Maar voor veel bedrijven ook: onbekend terrein, complex en tijdrovend. Hoe pak je dat aan? Spar er eens over met jouw accountant of adviseur van Hoek en Blok!

CSRD

Als samenleving hebben we een stevige verduurzamingsopgave om onze wereld leefbaar te houden. Ook mkb-bedrijven hebben daarin een belangrijke rol. Met de komst van de Europese verplichting voor duurzaamheidsrapportage (CSRD) wordt voor grote ondernemingen duurzaam rapporteren net zo belangrijk als financieel rapporteren. Het maken van een CSRD-verslag geeft je stakeholders inzicht in de impact op mens, klimaat en milieu. De impact van je eigen onderneming én die van je partners in de keten.  

Voor grote ondernemingen geldt veelal boekjaar 2025 als eerste rapportage jaar. Belangrijk dus om 2024 te gebruiken om voor te bereiden, processen in te richten, data te verzamelen, ervaring op te doen en daarvan te leren. Want wat betekent verduurzaming voor de toekomstbestendigheid van je bedrijf? Welke risico’s signaleer je en, zeker zo belangrijk, welke kansen?

Voorbereiding

Valt je onderneming niet onder de verplichting voor duurzaamheidsrapportage (CSRD)? Ook dan is het belangrijk om je voor te bereiden. Want aan mkb-bedrijven zal steeds vaker informatie over duurzaamheidsprestaties worden gevraagd, bijvoorbeeld bij een financieringsaanvraag of een offertetraject. Daarnaast zullen grote bedrijven aan kleinere partners in hun keten informatie opvragen rondom hun impact op mens, klimaat en milieu om in het CSRD-verslag te verwerken.

Kortom, alle reden om aan de slag te gaan met hoe verduurzaming jouw bedrijf en bedrijfsvoering raakt. Als Hoek en Blok volgen we wetgeving en ontwikkelingen op de voet en helpen we je graag. Neem gerust contact op met je accountant of adviseur.

Sparringpartner
Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Lenny van Oeveren
Mail mij
Rachelle Weeda
Mail mij
Rens Gamers
Mail mij
Malou Bouman
Mail mij
Michael Windmeijer
Mail mij
Duurzaam Schrift

Bij Hoek en Blok zetten we ons in voor duurzaamheid, niet alleen voor onze klanten, maar ook voor onze eigen initiatieven. Daarom zijn we trots om ons vernieuwde Hoek en Blok Schrift te introduceren!

lees meer
Aan de slag met duurzaamheid, maar waar begin je?

Een plan voor duurzaamheid is tegenwoordig onmisbaar voor mkb-bedrijven. Niet alleen zijn klanten, opdrachtgevers en financiers geïnteresseerd in hoe duurzaam je werkt, ook de wetgeving wordt steeds strenger. Maar waar start je?

lees meer
Duurzaamheid? Hoezo?

De laatste weken in het nieuws: ‘Nederlandse economie blijft achter op gebied van duurzaamheid’ en ‘Duurzaamheidsrapportage niet op het netvlies bij mkb’. Vraag jij je bij het lezen van dit soort koppen wel eens af of je misschien iets over het hoofd ziet?

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!