Het moment dat het kabinet aankondigde om te stoppen met de steunmaatregelen is een feit. De afgelopen twee jaar heeft het kabinet door middel van verschillende steunmaatregelen haar steentje bijgedragen aan de vaderlandse economie en het overeind houden van bedrijven die hard werden getroffen door de coronacrisis.

Ondernemers kunnen vanaf 1 april geen gebruik meer maken van de tijdelijke Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid (NOW), de Tegemoetkoming Vaste Lasten (TVL) en het generieke uitstel van belastingbetalingen. Dit alles betekent echter niet dat we volledig van de NOW en TVL-regelingen af zijn. Veel van de regelingen moeten nog definitief worden vastgesteld en definitief worden aangevraagd.

Doorlopende maatregelen

Verschillende specifieke regelingen voor ondernemers blijven wel gelden na het eerste kwartaal van 2022. Het gaat dan om specifieke regelingen zoals de evenementengarantieregelingen, de tijdelijke garantie- en kredietregelingen KKC en GO-C en de BMKB-C.

Hoe nu verder?

De coronacrisis heeft een diepe impact gehad op de samenleving en velen zijn hard geraakt. Veel bedrijven, ondernemers en werkenden zijn de afgelopen twee jaren op de proef gesteld. Zij hebben in deze periode veerkracht en aanpassingsvermogen getoond. Ondanks de steunpakketten zijn er ondernemers en werkenden die zwaar zijn getroffen door de crisis en schulden hebben opgebouwd. Het kabinet ondersteunt hen met een gunstige betalingsregeling. Zo kan de opgebouwde belastingschuld in vijf jaar worden terugbetaald.

Voor ondernemers met problematische schulden zijn er mogelijkheden om schuldhulpverlening te krijgen via de gemeente. Daarnaast ondersteunt het kabinet in de kern gezonde bedrijven met een hoge schuld door saneringsakkoorden kansrijker te maken. Dit betekent dat de Belastingdienst in de periode van 1 augustus 2022 tot 30 september 2023 genoegen neemt met hetzelfde uitkeringspercentage als andere schuldeisers, in plaats van het dubbele percentage dat normaal wordt gehanteerd.

De coronacrisis ligt langzamerhand achter ons, maar de volgende crisis ligt  op de loer veroorzaakt door de oorlog  in Oekraïne en als gevolg hiervan  een naderende recessie. Als wij iets voor u kunnen betekenen op het gebied van bijvoorbeeld financieren, schulden problematieken, investeringsmogelijkheden of bij het afronden van het proces rondom de steunmaatregelen neem dan contact op met uw contactpersoon.

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Jens de Schrijver
Mail mij
Tabitha Rozeboom Bos
Mail mij
Ad Riebergen
Mail mij
Gesloten vanwege Hemelvaartsdag

In verband met Hemelvaartsdag zijn wij gesloten op donderdag 26 en vrijdag 27 mei. Maandag 30 mei staan […]

lees meer
𝗥𝗲𝗹𝗮𝘁𝗶𝗲𝗮𝘃𝗼𝗻𝗱 𝗶𝗻 𝘁𝗲𝗸𝗲𝗻 𝘃𝗮𝗻 ‘𝗴𝗲𝗹𝘂𝗸’

Het kán weer. En dat laten we ons geen twee keer zeggen. Gisteravond mochten we dus eindelijk weer […]

lees meer
Doorlopende machtiging aanslagen en vooraf ingevulde aangifte

Indien je Hoek en Blok hebt gemachtigd om de aanslagen inkomstenbelasting of vennootschapsbelasting in onze elektronische postbus te […]

lees meer
Blijf op de hoogte
Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang als eerste het laatste nieuws!