Het bouwbesluit, bestemmingsplannen, brandvergunningen, milieueffectrapporten, omgevingsmanagement, vergunningencoördinatie: er kan zomaar een aantal complexe zaken om de hoek komen kijken bij de bouw van een project. Ing. David Roelofs, oprichter en directeur van DAR Bouwadvies, werkte de eerste jaren van zijn carrière als interim coördinator bij Bouw en Woningtoezicht. Ruim vijftien jaar geleden begon hij voor zichzelf.

Drie takken

“Eerst werd ik vooral door gemeenten ingehuurd om intern bouwplannen te toetsen. Later groeide ik door tot coördinator Wabo (Wet algemene bepalingen omgevingsrecht). Ik leerde veel over bouw- en omgevingsaanvragen en kreeg daarover steeds vaker vragen van architecten en projectontwikkelaars, die ik tegenkwam bij netwerkborrels. Toen ontstond het idee om ook voor ‘de andere kant van de tafel’ te gaan werken.” In 2006 richtte Roelofs, conform zijn initialen, DAR Bouwadvies op als eenmanszaak. Al snel kreeg hij het te druk. “Rond 2012 kwam ik in contact met mijn huidige compagnons Arne Mets en Roel Chapel. In 2018 hebben zij zich ingekocht. DAR staat nu dus voor ‘David-Arne-Roel’.” De drie hanteren een efficiënte taakverdeling.  “Ik ben verantwoordelijk voor de algehele bedrijfsvoering en overheidsdienstverlening. Roel is verantwoordelijk voor HRM en stuurt het team aan dat bouwtekeningen en –berekeningen maakt. Arne voert de commerciële taken uit en verzorgt met zijn team vergunningscoördinatie en omgevingsmanagement bij grote infraprojecten.”

Tevreden

De keuze voor de taakverdeling was bewust, zegt Roelofs. “Er komen wetswijzigingen rond bouwen aan die grote gevolgen hebben en waarbij onze drie takken als het ware samensmelten. Je moet van alle drie kennis hebben.” Ook het personeelsbeleid is erop ingericht: “Het is lastig de juiste mensen te vinden, dus wij leiden ze zelf op. In een driejarig traineeship loop je een jaar mee in elke tak. Daarna kies je zelf waar je blijft. Zo creëren we starters die overal kennis van hebben en met de nieuwe wetgeving uit de voeten kunnen. En door onze bijzondere kennis en ervaring bij verschillende gemeenten en  omgevingsdiensten, kunnen we nu als een van de weinige de juiste dienstverlening bieden binnen toekomstige wetswijzigingen.”

DAR Bouwadvies heeft inmiddels 13 fte in dienst, Roelofs wil doorgroeien naar 20. Om die reden verhuisde het bedrijf onlangs van Alblasserdam naar een kantoor met veel groeipotentie in Hendrik-Ido-Ambacht.  Roelofs is behoorlijk tevreden, besluit hij. “Uitbreiden was spannend, maar Roel en Arne zijn beiden in hun rol gegroeid en dat heeft goed uitgepakt. Ik houd daardoor meer tijd over voor het uitvoerende werk, dat ik toch het leukst vind. En hopelijk ook meer tijd om over een paar jaar minder te gaan werken en vaker de wereld rond te reizen met mijn gezin!”

Vragen?

Neem contact op met één van onze specialisten.

Kees van Lopik
Mail mij
Harm Romeijn
Mail mij
Glenn Kroonen
Mail mij
Gebr. De Koning
Met meer dan 120 jaar op de teller van het familiebedrijf, kan Gebr. De Koning bogen op een rijke historie. Zonder die uit het oog te verliezen, is het echter vooral vooruitgang en innovatie waarmee het gespecialiseerde aannemingsbedrijf zich afficheert. IMC levert een bijdrage door die innovatie te faciliteren.
lees meer
XSARUS Digital Commerce
XSARUS wist op een duurzame manier uit te groeien tot stabiele aanbieder van e-commerce-diensten. Het geheim van het succes is dat het bedrijf een stap verder gaat dan de concurrentie.
lees meer
Lock Transport
Het kopen van een bedrijf is al niet eenvoudig. Laat staan dat je als broer en zus het bedrijf van je ouders wilt overnemen. Bij Lock Transport in Hardinxveld-Giessendam was dat echter precies wat er speelde.
lees meer
Contact
Meer informatie?

Laat jouw gegevens achter en wij nemen zo spoedig mogelijk contact met je op.